Vijesti

UTICAJ KORONE NA LIJEČENJE OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE

Objavljeno 23.10.2021.
News cover image

Povodom oktobra, međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Gea” organizovalo je predavanje na temu “Uticaj korone na liječenje oboljelih od karcinoma dojke”. Predavanje je održano u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić, a predavači su bili ljekari iz bijeljinske bolnice i Doma zdravlja dr Biljana Marjanović, onkolog,  specijalisti ginekologije Ivana Milovanović i  Bojan Stević, spec. ginekologije i radiolog Saša Đurić.

Predavanju je prisustvovao i direktor JZU Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović koji je rekao da su ljekari bijeljinske bolnice uvijek na raspolaganju da učine što više, kako članicama Udruženju “Gea”, tako i svim drugim ženama, u sprečavanju i liječenju karcinoma dojke.

“Mogu reći da imamo veoma dobru saradnju sa Udruženjem “Gea” i da su našoj zdravstvenoj ustanovi  preduzete sve mjere da onkološki pacijenti za vrijeme pandemije korona virusa budu maksimalno zaštićeni”, rekao je prof. Maksimović.

Biljana Marjanović, onkolog u bijeljinskoj bolnici i šef Odsjeka za onkologiju je istakla da je posljednjih desetak godina postignut značajan napredak u ishodu liječenja odreženih podtipova karcinoma dojk, te da je vrlo važno i to da je sada dostupna i većina najznačajnijih lijekova  kao i dijagnostičkih postupaka.

“Ranootkriven karcinom dojke je sigurno izlječiv, a na raspolaganju su i mnoge linije terapije koje obezbjeđuju duže preživljavanje i kvalitetan život čak i kod pojava metastatskih karcinoma, odnosno smanjenje rizika povratka bolesti u budućnosti” istakla je dr Marjanović. Ona je podsjetila da je do prije desetak godina, kada bi došla žena koja ima HER2 pozitivni tip karcinoma dojke nisu znali šta da rade, a danas imaju lijek koji blokira HER2 receptore, a u novije vrijeme, postoji i drugi lijek, koji omogućava dualnu blokadu tih receptora. Sada je gotovo stoodstotno izlječenje nekada vrlo agresivnog karcinoma.