Vijesti

Dr Todorović po povratku iz Švajcarske - Pratimo svjetske trendove (video)

Objavljeno 07.06.2022.
News cover image

Milan Todorović: Savremeni operativni zahvati skraćuju put oporavka do potpunog izlečenja

Dr Milan Todorović, specijalista opšte hirurgije u Bolnici „Sveti Vračevi“, nedavno se vratio iz Švajcarske, gdje je na Kantonsspital Winterthur klinici, proveo tri mjeseca na stučnom usavršavanju.
 Tokom boravka u jednoj od najprestižnijih švajcarskih klinika dr Todorović je stekao nova iskustva u oblasti hirurgije debelog crijeva, učeći od vodećeg kolorektalnog hirurga na svijetu, koji se bavi hirurgijom malignih i benignih lezija debelog crijeva, prof. dr Michel Adamina.
"Laparoskopske operacije u svijetu uzimaju primat i cilj mog odlaska u Švajcarsku bio je nastavak usavršavanja u ovoj oblasti. Zahvaljujući direktoru prof. dr Zlatku Maksimoviću Bolnica „Sveti Vračevi“ prije dvije godine je dobila stub za laparoskopske operacije.
Tokom prošle godine obavili smo 400 hirurških zahvata laparoskopskom metodom. Najveći broj ovih zahvata odnosi se na operacije žučne kese, preponskih kila, upale slijepog crijeva, tumora debelog crijeva. Benefit za pacijente je, prije svega, mnogo brži oporavak, prosjek ležanja je za sve navedene operacije dva do tri dana, što opravdava i ekonomski momenat"
Kao predstavnik mlade generacije ljekara u Bolnici „Sveti Vračevi“ dr Todorović ističe veoma značajnu podršku menadžmenta Bolnice, na čelu sa direktorom profesorom dr Zlatkom Maksimovićem, navodeći sufinasiranje postdiplomskih studija.
 
https://www.youtube.com/watch?v=jUT1p22j1NI&t=600s
 
"U ovom trenutku imamo osam ljekara koji su na fakultetima u Foči i Banjaluci. Ne idemo samo na stručno usavršavanje već i u naučno. Pratimo svjetske tokove i trudimo se da idemo u korak s njima. Prije nekoliko dana direktor je kontaktirao profesora Adaminu i dogovorili su se da će još nekoliko naših ljekara u narednom periodu ići na ovakvu ili sličnu edukaciju, odnosno usavršavanje, na račun Bolnice",  rekao je dr Todorović tokom gostovanja u Jutarnjem programu BNTV.
Stipendiju za boravak u Švajcarskoj dr  Milanu Todoroviću je omogućilo Udruženje endoskopskih hirurga BiH, uz podršku menadžmenta Bolnice.