Vijesti

U BIJELJINI OTVORENA NOVA KOVID BOLNICA

Objavljeno 24.10.2020.
News cover image

U prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, danas, 24.oktobra,  je u Bijeljini ozvaničen početak rada nove Kovid bolnice sa dodatnih 40 do 50 mjesta i poliklinike u adaptiranim starim bolničkim objektima. Projekat su zajednički finansirali grad Bijeljina i Vlada RS sa 800.000 KM.

Nakon obilaska novih objekata srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se zahvalio direktoru bijeljinske bolnice Zlatku Maksimoviću i njegovom timu, navodeći da su brzo, kvalitetno i uspješno implementirali ideju da se otvori kovid bolnica u ovom epicentru krize. “Kada smo razgovarali prije dva mjeseca o ovome, nismo ni znali da će ovdje biti epicentar krize. Sada se pokazuje da je to bilo veoma ispravno,  jer da smo danas krenuli, ne bismo mogli stići.  Ovo je prva kovid bolnica ovog obima i ovako opremljena u Republici Srpskoj. U narednim sedmicama to će biti urađeno i u Banjaluci, gdje će stara poliklinika biti uređena da može da primi kovid bolesnike na kvalitetan način”, najavio je Dodik.

Dodik je zahvalio i gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću što je podržao realizaciju projekta izgradnje nove Kovid bolnice.On je najavio da će u narednim sedmicama biti obezbijeđeno još 300.000 KM da se sve u kovid bolnici završi i funkcioniše na najbolji način i na dobrobit stanovništva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je rekao da sve što je planirano u protekla dva mjeseca bijeljinska bolnica je realizovala. “Podigli smo kapacitet laboratorije koja sada radi i do 200 uzoraka  na utvrđivanju lica koja su zaražena virusom korona. Dodatni kapaciteti uklapaju se u plan koji sprovodimo u djelo, popunjavamo trenutne kapacitete, razvijamo dodatne, a onda imamo konačan plan koji podrazumijeva ili dijeljenje bolnica na kovid i nekovid ili pretvaranje cijele bolnice u kovid bolnicu”, naveo je Šeranić. Šeranić je izrazio nadu  da do toga neće doći, iako su, kako je naveo, epidemiološki podaci veoma zabrinjavajući, te apelovao da se građani, kao i svi politički subjekti, ne okupljaju u ovom turbulentnom vremenu.“Sada je trenutak da se solidarišemo i kolektivno prihvatimo i sprovodimo sve one mjere koje se preporučuju”, poručio je Šeranić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je čestitao rukovodstvu bolnice na brzom i efikasnom uređenju nove Kovid bolnice i upozorio  da se epidemiološko stanje u gradu usložnjava. Mićić se zahvalio svim zdravstvenim radnicima i  pozvao sugrađane da zajedničkim snagama učestvuju u naporima da se smanji broj zaraženih, uz poštovanje mjera.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je na pres konferenciji da novi objekti, imaju površinu 2.600 metara kvadratnih i da je kapacitet nove Kovid bolnice 40 do 50 kreveta. Pored finansijske podrške Vlade RS i Grada, u opremanju nove Kovid bolnice pomogli su i privrednici regije Bijeljina donacijom respiratora, a bolesničke krevete donirale su humanitarne organizacije iz Švajcarske, posredstvom Dobrotvorne organizacije “Trojeručica” Eparhije zvorničko-tuzlanske.

“U uslovima kada pandemija napreduje, mi pokušavamo da dočekamo što spremniji. Sredstva je obezbijedila Vlada RS iz kompenzacionog fonda prije dva mjeseca i grad Bijeljina sa 200 hiljada KM, a obećale su i druge lokalne zajednice koje još nisu doznačile sredstva. Obećavam da će zdravstveni radnici dati sve od sebe da prođemo sa što manje posljedica u borbi protiv korana virusa, poručio je Maksimović