Vijesti

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – IZGRADNJA PRAVEDNIJEG I ZDRAVIJEG SVIJETA

Objavljeno 07.04.2021.
News cover image

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u svijetu.

Kovid 19 snažno je pogodio cijelu planetu, sve slojeve društva, ne poznajući granice, niti rasne podjele. Ali ono gdje se razlika jasno pokazala jeste u spremnosti da se taj udar podnese. Nepobitno je da se najteže sa ovom pošasti nose zajednice i društva koje su i prije pandemije bile najranjivije, najsiromašnije i izložene brojnim bolestima, sa nezadovoljavajućim kvalitetom I dostupnošću zdravstvene zaštite. U takvim sredinama borba sa pandemijom ima značajno manje šanse za uspjeh. Širom svijeta postoje oni koji imaju lošije uslove stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, veću polnu nejednakost i imaju mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i vazduhu, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama.

Ova nepravda bi se mogla I morala ispraviti, jer  bolesti koje je moguće izbjeći, šteti društvu u cjelini.. Od neprocjenjog je značaja da svakom pojedincu budu omogućeni životni I radni uslovi koji podržavaju zdravlje. Lideri zemalja, kao I svi oni koji se nalaze u lancu kreiranja zdravstvenih I socijalnih politika I donošenja odluka, moraju biti svjesni značaja zdravlja kao glavnog resursa za prosperitet. Zato bi glavna težnja svakog društva morala biti da se u budućnosti iskorijene nejednakosti.

 Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“

Svijet u kome živimo u posljednjih godinu dana nas je naučio da I nije tako veliki kako nam se do skora činilo, da nas lako mogu zaokupiti zajedničke brige I problem. Posvećenost viziji da svaki pojedinac, ma gdje živio na ovoj planeti može da ostvari parvo na dobro zdravlje, jeste linija vodilja Svjetske zdravstvene orgnanizacije, ali bi morala biti nedvosmisleni imperativ svakog društva, svake zajednice I zašto da ne, svakog od nas ponaosob.