Vijesti

Stručno predavanje o hirurškom liječenju gojaznosti „BARIJATRIJSKA HIRURGIJA – JUČE, DANAS, SUTRA“

Objavljeno 18.05.2023.
News cover image

Danas je u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina održao stručno predavanje prof.dr Fuad Pašić iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla na temu „Barijatrijska hirugija juče, danas, sutra“.

 
Profesor Pašić je naglasio koliko je značajan multidisciplinarni pristup u liječenju gojaznosti, koji od 2011.godine provodi Tim za liječenje gojaznosti u UKC Tuzla.
„Tim za liječenje gojaznosti čine ednokrinolog, gastroeneterolog, psihijatar. klinički psiholog, anesteziolog i hirurg. Postoje protokoli, procedure za obradu pacijenata za hirurško liječenje. Moram napomenuti da barijatrijska hirurgija nije estetska hirurgija. Njena misija jeste da pomogne da liječenje komorbidnih oboljenja, kao što je dijabetes, hiperlipidemija, bude što svrsishodnije“, rekao je prof.dr Fuad Pašić, subspecijalista abdominalne hirurgije i predsjednik Društva za debljinu BiH.
„Bijeljinska bolnica i Društvo za debljinu BiH organizovaće u novembru u Bijeljini kongres posvećen gojaznosti kao velikom zdravstvenom problemu savremenog čovjeka“, izjavio je prof.dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice.
Maksimović je dodao da će nakon nedavno uspješno urađene prve „sleeve gastrektomije“ u bijeljinskoj bolnici, biti nastavljena edukacija naših hirurga iz barijatrije uz podršku stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije.