Vijesti

SASTANAK SA PRIMARNOM ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM ZBOG POGORŠANE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Objavljeno 01.05.2021.
News cover image

Krizni štab Bolnice “Sveti Vračevi” organizovao je danas sastanak sa predstavnicima primarne zdravstvene zaštite sa regije koju pokriva bijeljinska bolnica zbog pogoršane epidemiološke situacije proteklih dana. Na sastanku je zaključeno da broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom u Kovid bolnicama se ne smanjuje već raste,  a da pacijenti na prijem u bolnicu dolaze sa prethodno samoinicijativnim liječenjem kortikosteroidima i antibioticima, što znatno otežava i produžava bolničko liječenje.

Pomoćnik direktora Bolnice prim. dr Mikajlo Lazić rekao je da je epidemiološka situacija na području regije koja gravitira ka Bolnici “Sveti Vračevi” proteklih dana u pogoršanju, te da se očekuje da će nastaviti da se pogoršava što je i bio razlog iniciranja današnjeg sastanka, radi predupređivanja budućih događaja.  “Trenutno u Kovid bolnicama imamo 77 bolesnika, 18 ih je na respiratoru i većina zahtijeva kiseoničku terapiju”, rekao je Lazić, koji je i Šef Kovid bolnica u Bijeljini.

On je istakao da se očekivalo da će broj zaraženih biti smanjen, ali da nije tako, jer je protekle sedmice na dnevnom nivou bilo i devet prijema i svi su izrazito teški slučajevi. “Imali smo slučajeve da isti dan primimo pacijenta i on završi intubiran na respiratoru, što je ranije bio rijedak slučaj”,  istakao je Lazić.

On je istakao da bez obzira na teško stanje u vrijeme pandemije, bijeljinska bolnica ni u jednom trenutku nije stala sa elektivnim programima i ambulantnim radom.

Lazić je upozorio građane da ne upotrebljavaju koritikosteride i antibiotike, jer oni od starta zaraze ne bi trebalo da se uključuju.Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković rekao je da su sastanci  ovog tipa neophodni, što daje rezultate, posebno u posljednjih godinu dana.                               On je pozvao stanovnike Semberije i Majevice da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer je prisutan dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva  za vrijeme praznika.