Vijesti

REALIZACIJA PROJEKTA SOLARIS

Objavljeno 11.06.2021.
News cover image

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” krenula je prije dva mjeseca u realizaciju programa “Solaris” u okviru kojeg je planirana ugradnja 72 solarna panela za energiju koji se postavljaju na krov Bolnice. Prema riječima pomoćnika direktora Bolnice prom. Dr Nele Mitrović, vrijednost ovih panela je oko 200.000 KM, od čega je pola obezbijedio UNDP.

“Drugu polovinu od 100.000 KM smo dobili od Vlade Republike Srpske I veoma smo zahvalni na tome. Oni su preko Fonda za zaštitu životne sredine obezbijedili drugu polovinu novca, te Bolnica nije morala učestvovati”. Rekla je dr Mitrović.

Ona je naglasila da značaj panela jeste u tome što zagrijava 12.000 litara vode dnevno, čime se koristi obnovljivi izvor energije I ne troši tečni naftni gas niti struja.

Dr Mitrović je rekla da inženjeri koji to postavljaju kažu da će se ova investicija uspaltiti u narednih godinu I po kada se bude redovno koristilo.

“Ovo se pokazalo kao izuzetno značajno za našu bolnicu, nećemo proizvoditi štetne materije čime štitimo životnu sredinu, a postići ćemo I izvjesne uštede u korišćenju tečnog naftnog gasa I električne energije. Moram istaći da je najveća zahvalnost našem direktoru prof. dr Zlatku Maksimoviću bez čijih aktivnosti ovakve stvari se ne bi mogle ni zamisliti”, istakla je novinarima dr Nela Mitrović.

Podsjetimo, predstavnici UNDP -a su 28. aprila ove godine boravili u našoj zdravstvenoj ustanovi kada je sa direktorom prof dr Zlatkom Maksimovićem i najbližim saradnicima utvrđen plan i rok za realizaciju Projekta “Solaris”. Za dvije sedmice se očekuje se njegova primjena.