Vijesti

PRVI FORUM OBRAZOVANJA BIJELJINA 2021: ULAGATI U NAUKU I OBRAZOVANJE

Objavljeno 21.10.2021.
News cover image

U bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini danas je održana konferencija za novinare nakon Prvog obrazovnog foruma “Mladi na pragu poslovnog svijeta” u Bijeljini, na kojem su svoja znanja i iskustva prenijeli eminentni stručnjaci iz oblasti medicine i dualnog obrazovanja.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Srđan Lalić i koordinator Prvog obrazovnog foruma Bijeljina 2021 sa Univerziteta Istočno Sarajevo rekao je da je danas predstavljeno kvalitetno dualno obrazovanje Austrije, možda i jedan od najboljih primjera obrazovanja u Evropskoj uniji.

“Grad Bijeljina pokazuje da ima snagu, privredu i privrednike, koji pomažu da oba cikluisa obrazovanja dobijemo na našim prostorima, Veoma sam zahvalan prof dr Zlatku Maksimoviću i njegovom timu koji nam daju punu podršku”, rekao je Lalić.

Profesor Hagen Hohrajner iz Graca rekao je da medicinske nauke predstavljaju okosnicu dualnog sistema obrazovanja, te konstatovaop da Republika Srpska, kao i u EU ima dobru zakonsku regulativu u tom pogledu.

On je istakao da je impresuioniran zbog truda koji su bijeljinska Bolnica i zdravstvo Srpske uložili u razvoj dualnog obrazovanja.

Direktor “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko MAksimović izrazio je zadovoljstvo što ova zdravstvena ustanova učestvuje u ovom momentu eminentnom skupu i prvom forumu obrazovanja, ne samo u Bijneljini, nego i u široj regiji.

“Bijeljinska bolnica mnogo ulaže u nauku u obrazovanje”, istakao je Maksimović i podsjetio da je prošle godine odmah po preuzimanju funkcije potpisao Protokol o saradnji sa dekanom Medicinskog fakulteta u Foči, a nakon toga je potpisan isti protokol i sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci.

Redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu Mirko Savić rekao je novinarima da je Univerzitet koordinator dva erazmusa plus projekta koji se realizuju u BiH i da je tema ovew sesije koopreacija akademske zajednice sa kompanijeama, sa privredom. Prema njegovim riječima, jedan je projekat “DUALSCI” kojim se pokušava primijeniti dualno obrazovanje u visokom obrazovanju BiH, a drugi je razvoj vanrednih studija i kratkih ciklusa učenja u visokom obrazovanju BiH “PARTISH”

Profesor i prodekan na Medicinskom fakultetau u Foči DEjan Bokonjić rekao je da je misija Univerziteta Istočno Sarajevo, time i Medicinskog fakulteta u Foči, da mlade ljude pokuša zadržati na ovim prostorima. On je naglasio da je ideja da dio studiranja studenti koji su u Foči provode i u bijeljinskoj bolnici.

“Ovdje ima mnogo izuzetnih mladih kolega koji već sada izvrsno rade svoj posao, a neki su na putu da počnu da rade”, rekao je Bokonjić.

Bolnica “Sveti Vračevi” učestvovala je u organizacji Foruma obrazovanja održanog u Bijeljini, zajedno sa Univerzitetom u IStočnom Sarajevu, kao i bijeljinskim Fakultetom poslovne ekonomije i preduzećem “Elvako MetPro”.

Nakon konferencije u Bolnici održana je paralelna sekcija na kojoj su učestvovali rektori univerziteta u Republici Spskoj i Federaciji BiH, predstavnici međunarodnih institucija za visoko obrazovanje iz Austrije, Njemačke, Kanade, Poljske, Srbije, kao privrednih komora i privrednih subjekata.