Vijesti

PRVA BOLNICA U RS SA SERTIFIKATOM ISO 9001:2015

Objavljeno 09.11.2020.
News cover image

Epidemiološka situacija u Bijeljini i dalje je veoma teška s obzorim da je procenat oboljelih i danas visok u odnosu na broj testiranih i iznosi preko 60%. Za protekla 24 sata u Bijeljini je  registrovano 64 lica pozitivnih  na virus korona. U Kovid bolnicama u Bijeljini hospitalizovano je ukupno 123 bolesnika. Dvije trećine je sa teškom kliničkom slikom, a više od 30 je životno ugroženo, među kojima ima i mlađih osoba.  Na respiratoru je devetoro (9) oboljelih. Nažalost, bilježimo i jedan smrti slučaj, za protekla 24 sata, a radi se o ženskoj osobi starije životne dobi sa više komorbiditeta. “Krizni štab Bolnice svakodnevno održava sastanke, a danas je održan i sastanak sa direktorima Domova zdravlja i privatnih zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite koje gravitiraju ka Bolnici Bijeljina i utvrđeni su planovi daljeg djelovanja. “, rekao je v.d. direktora Bolnice prof. dr Zlatko Maksimović.

Bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” danas su uručena dva sertifikata ISO 9001:2015, što znači da su medicinske procedure koje se izvode u ovoj ustanovi standardizovane i ujednačene sa istim ili sličnim procedurama u razvijenim zemljama. Tim povodom, vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimoviće je izjavio da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi u posljednje vrijeme mnogo ulaže u kvalitet jer su, u teškim vremenima poput sadašnjeg, improvizacije pogubne.“Improvizacije u kriznim vremenima su pogubne, a u zdravstvenim ustanovama su najpogubnije. Mi smo se, upravo zbog toga, za ovaj scenario pripremali i mnogo toga smo uradili u posljednje vrijeme”, rekao je Maksimović novinarima.On je naglasio da bijeljinska bolnica jedina u Republici Srpskoj ima sertifikat ISO 9001 – sistem menadžmenta kvaliteta, koji joj je danas uručen.“Dobili smo ga od najstarije sertifikacione kuće iz Beograda, ali i jedan iz švajcarske sertifikacione kuće, što će nam mnogo značiti u narednom periodu”, rekao je Maksimović. 

Direktor sertifikacionog tijela JUQS iz Beograda Aleksandar Đorđević čestitao je menadžmentu Bolnice dobijanje sertifikata ISO 9001 što predstavlja   značajan iskorak u unapređenju rada ove zdravstvene ustanove.  “Osoblje Bolnice u saradnji sa konsultantima je  proteklih mjeseci radilo na implementaciji svih zahtijeva standarda kako bi svi procesi koji se uvode bili pod kontrolom i kako ne bi došlo do improvizacije u obavljanju glavnih procesa u Bolnici. Bolnica “Sveti Vračevi” ima izuzetne šanse za uvođenje i drugih standarda jer ISO 9001 predstavlja osnov za to, izjavio je Đorđević. Na današnjoj pres konferenciji je rečeno da je u planu uvođenje dva nova standarda tokom naredne godine.