Vijesti

Prof.dr Predrag Minić održao stručno predavanje

Objavljeno 06.04.2023.
News cover image

Dječiji pulmolog svjetskog renomea prof.dr Predrag Minić, održao je danas stručno predavanje u Bolnici “Sveti Vračevi” na temu” Rane i kasne pulmoloske manifestacije ranog rođenja”.

Dječiji pulmolog svjetskog renomea prof.dr Predrag Minić, održao je danas stručno predavanje u Bolnici “Sveti Vračevi” na temu” Rane i kasne pulmoloske manifestacije ranog rođenja”.
Kako je naveo u svom stručnom izlaganju profesor Minić, sve više se rađe djece koja su preterminski rođena, a 10 odsto ove populacije ima znakove hronične opstruktivne bolesti pluća.
“Hronična bolest novorođenčeta, koju mi nazivamo bronhopulmonalna dispalzija je po učestalosti odmah iza astme, a da o tome i ne postoji svijest. Bolest odraslog veoma često počinje u djetinjstvu i neće biti rijedak događaj da dođe mlad čovjek upućen od ljekara iz primarne zdravstvene zaštite sa dijagnozom hronične opstruktivne plućne bolesti, koja je poznata kao bolest pušača. Taj mladi čovjek ima funkciju pluća koja odgovara hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, a nije pušač. On ne zna da je preveremeno rođen, u pratnji nije došla majka i nema dokumentaciju. Ljekari se nađu u čudu jer se bolest javlja poslije 40 te godine”, rekao je prof. Minić.
Kako navodi, riječ je o jednom novom sagledavanju pulmoloških manifestacija koje se javljaju kod odraslih osoba, a posljedica su ranog rađanja.
Prim.dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora bijeljinske bolnice izjavila je da je predavanje, bilo veoma korisno i zahvalila prof.Miniću na dolasku u ime direktora Bolnice prof.dr Zlatko Maksimović, koji je danas službeno odstutan.
Predavanju su prisustvovati ljekari bijeljinske bolnice i ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite iz Bijeljine, Zvornika, Ugljevika i Brčkog, Šapca i Loznice
Profesor Minić je redovan profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, nacionalni otac fleksibilne bronhoskopije kod male djece i predsjednik Evropskog kongresa za cističnu fibrozu.