Vijesti

Prof. dr B.Mijović: “Period stabilizacije potrebno iskoristiti za imunizaciju”

Objavljeno 16.12.2021.
News cover image

„Epidemiloška situacija u Republici Srpskoj ima trend poboljšanja, a taj trend je u Bijeljini još izraženiji,“ izjavila je novinarima danas epidemiolog , prof. dr Biljana Mijović, saradnik Bolnice.

“Prema našim analizama koje radimo na sedmičnom nivou, imali smo manje od 20 potvrđenih slučajeva pozitivnih na virus korona i tri smrtna ishoda, što je mnogo manje nego prethodnih sedmica. To nam daje za pravo da kažemo da ide na bolje i da će situacija u nekom periodu biti mirnija. Međutim, ne možemo reći da je potpuno dobro i da sada treba da se opustimo, jer se situacija vrlo lako može pogoršati ukoliko se građani ne pridržavaju svih neophodnih mjera,“ izjavila je novinarima profesorica Mijović.

Ona je istakla da među zaraženima, još uvijek ima veliki broj nevakcinisanih i poručila građanima da je potrebno iskoristiti ovaj stabilniji period za imunizaciju.

Za protekla 24 sata u Bijeljini je registrovano 12  osoba  pozitivnih na virus korona.

Na liječenju u Kovid bolnici je ukupno 34 bolesnika, od kojih je 7 na respiratoru, a 24 na kiseoničkoj terapiji. U protekla 24 sata bila su tri (3) prijema.

Dr Mikajlo Lazić, šef Kovid bolnice je rekao da je na jutrošnjem sastanku Kriznog štaba Bolnice ocijenjeno da se trend stabilizacije stanja u Kovid bolnici, koji je počeo krajem novembra, nastavlja i u ovom mjesecu, što je ohrabrujuće. “Manji je broj prijema, te je situacija u Kovid bolnici sada stabilnija”, izjavio je dr Lazić.

On je rekao da ukoliko želimo da zadržimo ovkvo stanje, moramo biti odgovorni tokom praznika i izbjegavati veće skupove.