OBILJEŽENA KRSNA SLAVA BIJELJINSKE BOLNICE Vladika Fotije: Neka ste Bogom blagosloveni na današnji dan, na slavu bolnice, Sv. Kozmu i Damjana, bezsrebrenici.

Objavljeno 14.11.2022.
News cover image

Zaposleni u bijeljinskoj bolnici „Sveti Vračevi“, danas su molitveno i svečano u prisustvu brojnih gostiju i poslovnih prijatelja obilježili krsnu slavu Svete Kozmu i Damjana – Svete Vrače, poznate kao iscjeljitelje najtežih bolesti.

Njegovo preosveštenstvo, episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije obavio je čin rezanja slavskog kolača uz sasluženje sveštenika ove eparhije, sa direktorom ove zdravstvene ustanove, prof. dr Zlatkom Maksimovićem i kumom slave, Markom Mihajlovićem, direktorom ZEDP „Elektro-Bijeljina“.

Prof. dr Zlatko Maksimović, istakao je da je današnji dan prilika da se predstave postignuti rezultati između dvije slave.
 
- Pored toga što smo nabavili dosta nove opreme, moram reći da smo u ovoj godini u posljednjih nekoliko mjeseci nabavili novi CT aparat i novi magnet. Takođe, pokrenuli smo nove procedure, imamo ljude, imamo saradnike, imamo preko 600 zaposlenih, preko 200 ljekara, preko 100 specijalista, preko 20 subspecijalista i blizu 60 doktora na specijalizaciji. Imamo angažovanih 18 univerzitetskih profesora i kada se to usmjeri u pravom smjeru, snaga je to. Dolaze nam pacijenti ne samo iz cijele Republike Srpske nego i iz regiona. Nastavićemo i dalje da radimo da postižemo nove rezultate, a sve u cilju većeg zadovoljstva korisnika naših usluga“, rekao je prof. dr Maksimović i dodao da se bijeljinska bolnica kao društveno odgovorna ustanova bavi i zaštitom društvene sredine, uveli smo ekološko grijanje – prešli smo na toplotne pumpe, uveli smo i LED rasvjetu, pokrenućemo i panele za grijanje.
 
Prof. dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, prisustvao je današnjoj krsnoj slavi, i istakao je ovom prilikom da sveti Kozma i Damjan, prije svega, ukazuju na moralnost, etičnost i požrtvovanje.
 
- To se posebno videlo tokom Covid panemije kada smo praktično svi nesebično, kao i Sveti Kozma i Damjan, danonoćno radili da zaustavimo ovu pošast, što je išlo nešto teže, ali smo olakšali našim bolesnicima koje je virus nemilosrdno kosio, rekao je prof. dr Tasić.
 
On se osvrnuo na saradnju između bijeljinske bolnice i IKVB Dedinje.
 
- Postoji kvalitetna dugogodišnja saradnja između ove dvije ustanove koja je podignuta na veoma visok nivo otkako su na čelu prof. Milovan Bojić, direktor Instituta i prof. Maksimović i ona je apsolutno na svim poljima od preventive, interne medicine, hirurgije, nauke i naučnih projekata. Krunisana je jednim sjajnim kongresom, koji je bio ove godine u aprilu u Bijeljini. U martu sljedeće godine biće organizovan zajednički kongres između HISPA BH, Instituta Dedinje i ove zdravstvene ustanove u Beogradu.
 
Kako je istakao Tasić, bijeljinska Bolnica je u proteklom periodu pokazala, pogotovo od kada je na čelu prof. dr Zlatko Maksimović, da je dobra organizacija i besrebernička duša ljekara pomogla da se očuvanje zdravlja stavi na prvo mjesto.
 
Sa novim menadžmentom uveden je lijep običaj u bijeljinskoj bolnici, da se proglasi i nagradi „radnik godine“ glasanjem svih zaposlenih. Ove godine ponio je taj epitet prim. dr Zdravko Matković.