Vijesti

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a

Objavljeno 01.12.2021.
News cover image

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu, trenutno  sa HIV-om živi oko 37,7 miliona ljudi, a od početka do sada umrlo je 36.3 milona ljudi. Tokom 2020. godine registrovano je 1,5 milion novoinficiranih slučajeva a umrlo je 680 hiljada ljudi.  

 Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine s ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na važnost i problematiku o HIV/AIDS-u kao globalnom problemu i sjećanje na osobe koje su umrle od posljedica ove bolesti, čemu je najviše doprinijela prisutnost stigma i dikriminacije.  

U Republici Srpskoj tokom 2020. godine registrovano je 18 novootkrivenih slučajeva, od toga 14 HIV pozitivnih i četvoro AIDS-a, jedna osoba je umrla od posljedica bolesti. Od ukupnog broja prijavljenih oboljelih, 11 osoba pripada homo/biseksualnoj a sedam heteroseksualnoj populaciji. Najveći broj oboljelih pripada uzrasnoj grupi od 30 do 39 godina.

„U Bijeljini su tokom 2020. godine registrovana tri HIV pozitivna slučaja i jedan importovan slučaj AIDS-a. Oni su pod nadzorom Klinike za infektivne bolesti u Banjaluci“, rekla je novinarima danas dr Aleksandra Radojčić i dodala da se trenutno 69 ljudi nalazi na liječenju od HIV-a i AIDS-a na banjalučkoj Infektivnoj klinici gdje im je uključena najasavremenija antiretroviralna terapija.

Dr Radojčić je apelovala da se koristi zaštita pri seksulanim kontaktima, te da se oni koji budu u riziku pravovrmeno jave u savjetovalište za HIV i prenosive bolesti.

Savjetovalište u bijeljinskoj bolnici radi svaki dan od 7 do 15 časova, a danas će raditi i popodne od 18 do 22 časova. U navedenom terminu obavljaće se i testiranje na HIV koje je besplatno, dobrovoljno i povjerljivo,  bez zakazivanja, čekanja i zdravstvene knjižice.