Vijesti

MINISTAR ŠERANIĆ POSJETIO BOLNICU – ZADOVOLJAN KAKO TEKU RADOVI NA PROŠIRENJU KAPACITETA KOVID BOLNICE

Objavljeno 02.09.2020.
News cover image

Ministar zdravlja i socijlne zaštite RS Alen Šeranić posjetio je danas 02.09.2020. Bolnicu “Sveti Vračevi” i sastao se sa v.d. direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem i njegovim saradnicima.

– Ministra smo upoznali sa radovima na proširenju kapaciteta kovid bolnice sa sadašnjih 40 na 90 bolničkih kreveta.  Građevinski radovi teku planiranom dinamikom, kao i centralni razvod gasova gdje će biti jedna od najmodernijih podstanica sa protokom kiseonika od 50 metara kubnih  po satu.  Adaptiramo oko 2600 metara kvadratnih, od kojih je 1500 metara kvadratnih djelimična,  a 1100 kvadratnih metara je potpuna adaptacija. Za mjesec do mjesec i po dana svi radovi će biti okončani. Sredstva za izvođenje radova obezbijedila je Vlada Republike Srpske sa  654.000 maraka i  grad Bijeljina sa 200.000 maraka, a sve sa većeg stepena zadovoljstva naših sugrađana, izjavio je dr Maksimović. On je rekao da je stanje u kovid bolnici nešto bolje nego prethodnih dana, trenutno je hospitalizovano sedam (7) bolesnika sa srednje teškom kliničkom slikom. Dr Maksimović je  naveo da iako je smanjen broj prijema u kovid bolnici, nema mjesta za opuštanje i naglasio da je i dalje neophodno poštovanje svih epidemioloških mjera.

Ministar Šeranić je obišao bolničke kapacitete, kao i radove na proširenju kovid bolnice i izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova. – Riječ je o objektu za specijalističke ambulante koji će omogućiti da se, sa epidemiološkog stanovišta, sačuva centralni objekat bolnice, kao i dodatni kapaciteti kovid bolnice koja mora da ima minimalno dvije operacione sale”, rekao je Šeranić novinarima. On je rekao da je sa dr Maksimovićem i njegovim saradnicima razgovarao i  o značaju specijalizacija i razvoju novih kadrova, kao i unapređivanju kadra u mikrobiološkom segmentu, te dodao da Republika Srpska napreduje se razvojem virusološke mreže laboratorija, što će imati značajan uticaj u prevenciji virusoloških oboljenja. Šeranić je rekao da se u pregovorima u vezi sa nabavkom vakcine Republika Srpska strateški orijentisala prema svim proizvođačima od kojih se vakcina može nabaviti i najavio da će naredne sedmice to biti jedna od tema razgovora sa timom Svetske zdravstvene organizacije /SZO/ koji dolazi u BiH. – To su pregovori sa SZO kroz koviks model, koji gleda kako da putem SZO obezbijedi dovoljnu količinu vakcine prema svim zemljama, a mi smo u Republici Srpskoj rezervisali u prvom navratu 400.000 doza vakcina, što je bila i preporuka SZO”, naveo je Šeranić i dodao da se razgovara i sa ruskim partnerima, putem Predstavništva u Rusiji. Na pitanje novinara kada će RS početi sa  serološkim testiranjem, ministar je rekao da su fakulteti razvili protokole, u toku je faza nabavke opreme, te da očekuje da će serološko istraživanje u RS vrlo brzo preći u fazu realizacije.