Vijesti

MINISTAR OZVANIČIO POČETAK PROJEKTA „E-BEBE“

Objavljeno 18.08.2021.
News cover image

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i direktor JZU Bolnica “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Makismović, ozvaničili su danas puštanje u rad informacionog sistema “eBeba” u bijeljinskoj bolnici.

Projekat „eBeba“, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, omogućuje roditeljima u Srpskoj da cjelokupan proces prijave djeteta pokrenu i završe u porodilištu, nakon čega na adresu prebivališta dobijaju, besplatno, prve dokumente za svoje dijete.

Pored ministra Rajčevića, promociji su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske , filijala Bijeljina I Policijske uprave Bijeljina.

“Projekat “eBebe” je primjer dobre saradnje republičkih i gradskih institucija, a sve u cilju većeg stepena zadovoljstva naših korisnika”, rekao je direktor Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina prof. dr Zlatko Maksimović ističući da je bijeljinska bolnica u posljednjih godinu dana učinila mnogo na poboljšanju kvaliteta rada kroz uvođenje standarda I sertifikata. On se zahvalio ministru Rajčeviću na današnjoj posjeti i rekao da je bijeljinska bolnica otvorena za učešće u budućim projektima s ciljem još većeg zadovoljstva naših korisnika.

“Cilj projekta “eBebe” jeste da se olakša procedura upisa i sticanja statusa novorođenčadi u Republici Srpskoj. To je do sada bila pomalo mukotrpna procedura za nove roditelje koji su morali da obilaze nekoliko lokacija. Sa implementacijom ovog projekta, sve se završava u porodilištu, a roditelji na kuću adresu dobijaju svu neophodnu dokumentaciju, izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu i osiguranje u Fondu zdravstvenog osiguranja”, rekao je ministar Rajčević. On je naveo da je do sada evidentirano više od 200 beba u Srpskoj kroz informacioni sistem “eBebe”, a planirano je da do kraja avgusta Projekat bude uveden u svim porodilištima u Republici Srpskoj, uključujući i privatna porodilišta.  

Nakon pres konferencije ministar Rajčević  i direktor Bolnice prof. dr Maksimović svečano su uručili dokumenta majkama novorođenih beba u bijeljinskom porodilištu.