Vijesti

JOŠ JEDAN ISKORAK U KARDIOLOGIJI – UGRADNJA KARDIOVERTER DEFIBRILATORA

Objavljeno 06.11.2021.
News cover image

U Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini danas su prvi put implantirani kardioverter defibrilatori /ICD/ kod dva pacijenta sa životno ugrožavajućim poremećajima srčanog ritma. Intervenciju je obavio prof. dr Lazar Angelkov sa Instituta za kardiovaskularne bolesti (IKB) Dedinje uz asistenciju ljekara bijeljinske bolnice.

“Zahvaljujući efikasnosti  i upornosti direktora prof. dr Zlatka Maksimovića, u bijeljinskoj bolnici je u maju otvoren Pejsmjeker centar, gdje smo prvo krenuli sa ugradnjom pejsmjekera pacijentima sa veoma usporenim srčanim radom, a od danas smo uveli novu proceduru,  ugradnju pejsmjekera bolesnicima čiji je život ugrožen zbog brzog  srčanog ritma, više od 150 otkucaja u minuti, rekao je prof. dr Lazar Angelkov.  On je rekao da se ista procedura radi u većim elektrofiziološkim pejsmjeker centrima svuda u svijetu i ocijenio da Pejsmjeker centar u bijeljinskoj bolnici izrasta u veoma napredan i edukovan centar.

Dr Aleksandar Janjičić, načelnik Odjeljenja za internističke grane je rekao da je od pokretanja 24- časovnog rada Angio sale, u decembru prošle godine, u bijeljinskoj bolnici do danas urađeno oko 160 infarkta miokarda.

“Podatak da smo za nepunih 11 mjeseci ove godine uradili 160, a tokom cijele 2020. godine samo 6 infarkta miokarda govori koliko je bila ispravna odluka o pokretanju 24-časovnog rada angio sale u našoj ustanovi za šta je najzaslužniji naš direktor prof. dr Zlatko Maksimović”, rekao je dr Aleksandar Janjičić.  On je rekao da je za pet mjeseci u bijeljinskom Pejsmjeker centru ugrađeno oko 20 antibradikardnih pejsmejera. Janjičić je najavio nove projekte u oblasti kardiologije početkom naredne godine, kako je istakao, sve s ciljem većeg zadovoljstva korisnika usluga bijeljinske bolnice.

Na pres konferenciji, održanoj danas u bolnici, obratila se i Radojka Pandurević, kojoj je pejsmejker ugrađen prije šest dana.

  “Zahvaljujući ljekarima koji rade u ovoj ustanovi, a prvenstveno dr Janjičiću i prof. Angelkovu, meni je život produžen i osjećam se mlađom pet godina. Već idem u duže šetnje. Planiram za par dana da se popnem na Jahorinu, idem sve dok budem mogla,” rekla je novinarima sa osmjehom na licu Radojka.

Njena kćerka, Aleksandra  Pandurević,   takođe se obratila novinarima na pres konferenciji izrazivši svoju zahvalnost na svemu što, kako je rekla, ova ustanova čini za svoje pacijente.

“ Obišli smo sve bolnice u Republici Srpskoj i izabrali smo bolnicu u Bijeljini zbog stručnjaka koji ovdje rade, dr Aleksandra Janjičića, a posebno profesora Lazara Angelokova koji je u Evropi poznati kardiolog. Građani Bijeljine trebaju da budu srećni što imaju ovakve stručnjake u svom gradu i što naši ljekari uče od najboljih. Ja sam ubijeđena da će ovdje na liječenje uskoro dolaziti pacijenti iz cijele BiH”, rekla je Aleksandra Pandurević. Na pitanje novinara da li je imala strah za majku zbog kiseoničke terapije, Aleksandra je rekla da nije sumnjala nijednog trenutka u kvalitet kiseonika u bijeljinskoj bolnici.

” Ako ljekari koji ovdje rade, a kojima beskrajno vjerujem, kažu da je sa kisonikom sve u redu, ja im vjerujem”, odgovorila je Pandurević.