Vijesti

Infektolog dr Radojčić: VAKCINISATI SE PRIJE SEZONSKOG GRIPA

Objavljeno 12.10.2021.
News cover image

U bijeljinskim kovid bolnicama danas ima 66 pacijenata, od kojih je 15 na respiratornoj potpori, a više od polovine hospitaliziranih ima izuzetno tešku kliničku sliku i zahtijeva svakodnevno praćenje, rekla je infektolog Aleksandra Radojčić.“Što se tiče prijema, juče ih je bilo sedam, dok su zabilježena tri otpusta. U principu, svakodnevno primamo između pet i sedam, do 10 pacijenata, a otpuštamo vrlo sličan broj tako da smo stalno u ravnoteži od 60 -70, maksimalno 80 pacijenata “, rekao je Radojčić novinarima.

Istakla je da su većina hospitalizovanih stariji ljudi, ali da su juče primljeni i ljudi srednjih godina i radno sposobni.

“Imamo i tri mlađe osobe starosti 30-35 godina, koje imaju teže kliničke slike, ali se svakodnevno prate”, rekla je Radojčić.

Ona je navela da su među jučerašnjih sedam prijema bile dvije osobe koje su bile vakcinisane, ali da je od posljednje doze prošlo više od šest mjeseci i da se nisu pridržavali propisanih mjera lične zaštitne opreme.

“Mali procenat vakcinisanih je među zaraženima”, napomenula je dr Radojčić.

Kad su u pitanju simptomi koronavirusa ove jeseni, neki su ostali isti, poput malaksalosti i gubitka čula mirisa i okusa, ali sada postoje novi, poput curenja iz nosa, grebanja u grlu, kijavice i tek tada dolazi do suvog kašlja.

“Naši pacijenti koji dolaze posljednjih nedjelju dana pojavljuju se sa pogoršanjem sedmog ili 10, čak 12 dana bolesti, kod starijih osoba koje su liječene antibiotskom terapijom kod kuće, što je otežalo kliničku sliku”, rekla je dr Radojčić.

U odnosu na prošlu godinu, razlika je u tome što između petog i sedmog dana ne dolazi do pogoršanja stanja, već nakon 10.

Doktorka Radojčić je izrazila zabrinutost jer dolazi do curenja nosa i kihanja, što podsjeća na sindrom gripa, a, kako je rekla, biće veliki problem kada grip počne, kako razlikovati šta je grip, a šta kovid, jer klinička slika skoro počinje slično …

Objasnila je da gripu karakteriše viša temperatura, odnosno tjelesna temperatura od 38, 39 i 40, dok je kod kovida -19 to 37,2-37,3, što je otprilike razlika između ovog i posljednjeg talasa.

Kada je u pitanju treća doza vakcine protiv korona virusa, Radojčić je navela da još nisu dobili preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a čim ih prime, počeće raditi prema njima.

“Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 70 posto građana mora biti vakcinisano prvom i drugom dozom, a tek tada bi rizične grupe trebale primiti treću dozu, i mislim da su u pravu,” rekla je Radojčićeva.

Radojčić je napomenula da se u Bijeljini, za sada, vrši samo vakcinacija protiv korona virusa, jer protiv gripa počinje tek od druge polovine oktobra, a nikada prije, jer se sindrom gripa ovdje javlja krajem decembra i januara, objasnila je.

(Srna)