Vijesti

IAKO JE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA IZUZETNO POGORŠANA, NEMA MJESTA ZA PANIKU

Objavljeno 27.10.2020.
News cover image

Od 143 testiranih za protekla 24 sata u Bijeljini je evidentirano 92 novozaraženih virusom korona, što čini više od 60 odsto, saopšteno je danas na pres konferenciji Kriznog štaba Bolnice. Prema riječima prof. dr Zlatka Maksimovića, vršioca dužnosti direkora bijeljinske bolnice, procenat zaraženih veliki je u cijeloj regiji sa 10 opština koji se testiraju u bijeljinskoj laboratoriji, gdje je za 24 časa od 235 testiranih pozitivna 161 osoba.

U Kovid bolnici danas, 27.oktobra hospitalizovano je 34 bolesnika.  Na kiseoničkoj terapiji je 18 oboljelih i svi su sa teškom kliničkom slikom. Na žalost, dvije osobe su preminule od posljedica SARS–CoV 2. U toku jučerašnjeg dana evidentirano je 13 prijema.

„Mi u bijeljinskoj bolnici za sada držimo situaciju po kontrolom, ali ukoliko se nastavi ovaj trend pogoršanja epidemiološke situacije i ukoliko se epidemiološke mjere ne budu poštovale , neće nam biti dovoljna još jedna kovid bolnica za ono što nam predstoji“, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović, v.d. direktora Bolnice „Sveti Vračevi“. On je naveo da je, zbog pogoršane epidemiološke situacije  već izvršena reorganizacija rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi, otvaranem nove kovid bolnice i preseljenjem poliklinike u zgradu stare hirugije. „U narednom periodu možemo očekivati nedostatak ljudi, ali to za sada rješavamo privremenim povlačenjem naših specijalizanata“, izjavio je Maksimović i stakao da zaposleni u bijeljinskoj bolnici imaju dobar moral i volju i jedinstveni su u borbi protiv virusa korona. Maksimović je ponovio da mjesta za paniku još nema, ali da se svi moramo odgovornije ponašati da scenario ne bi bio veoma loš.

Sa današnje konferencije za novinare apel javnosti je uputio  Vlajko Stefanović, koji se  u Kovid bolnici u Bijeljini liječio od 11. jula do 17. avgusta, a najveći dio vremena proveo je na respiratoru kao izuzetno težak bolesnik. „Bio sam jedan od najtežih bolesnika i jedan od onih koji nisu vjerovali da virus postoji. Radim u firmi sa 15 radnika, gdje su svi nosili masku, jedino ja nisam nosio. Danas je obrnuto, niko ne nosi masku, samo je ja nosim, jer sam shvatio šta znači borba za život,“ poručio je Stefanović.