Vijesti

HITNA TRAHEOTOMIJA KOD AKUTNOG EPIGLOTITISA

Objavljeno 16.12.2020.
News cover image

Četrdesetjednogodišnjoj pacijentkinji iz Šekovića, koja je sinoć hitno primljena u bijeljinsku bolnicu sa akutnim epiglotitisom, uspješno je urađena urgentna traheotomija. Hirurški postupak je izvela dr Nada Savić, specijalista otorinolaringologije uz prim. dr Ružicu  Rajić, anesteziologa iz Beograda. Pacijentkinji je prethodno potvrđen negativan antigen- test na korona virus.

„Po prijemu u bolnicu pacijentkinji  je, zbog  jako teškog stridoroznog stanja, urađena hitna trahetomija, koja je omogućila prohodnost već zatvorenih dišnih puteva. Traheotomija kod pacijentkinje sa akutnim epiglotitisom je otežana, te je brza i spretna reakcija otorinolaringologa i anesteziologa, kao i naš sinhronizovan rad bio presudan u datim trenucima, kaže dr Savić.

Akutni epiglotitis je napredujuća bakterijska infekcija epiglotisa (grkljanskog poklopca) koja može dovesti  do nagle opstrukcije disanja i smrti. Uzročnik je, najčešće, hemofilus influence, bakterija za koju je prije deset godina uvedena vakcinacija u dječijem uzrastu.  „Ovo stanje se danas veoma rijetko sreće u praksi, posebno je rijeko kod odraslih osoba. Karakteriše ga dramatična klinička slika koja se fudrojantno razvija , te pacijent u zdravstvenu ustanovu dolazi sa malim šansama za preživljavanje, a smrt nastaje zbog opstrukcije disajnih puteva, naglašava dr Nada Savić, v.d. načelnik Odjeljenja za ORL i navodi da je asistent tokom zahvata bio je dr Milenko Đukić, šef odjeljenja za ORL. Pacijentkinja je nakon zahvata smještena u izolovanu Jedinicu intenzivne njege i stabilnog je zdravstvenog stanja.

Direktor Bolnice prof. dr Zlatko Maksimović je rekao da je stručnost, pozitivna energija i prisebnost veoma značajna u timskom radu, te izrazio uvjerenje da će tako biti i u budućem radu ove zdravstvene ustanove.