Vijesti

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA I PRIJETEĆA

Objavljeno 20.10.2020.
News cover image

Na dan 20.oktobra u Kovid bolnici hospitalizovano je 15 bolesnika. 

Dvoje (2) je na respiratoru, od kojih je jedno intubirano, a jedno na neinvazivnoj mehaničkoj potpori. Njihovo stanje je izrazito teško i životno su ugroženi. Većina oboljelih je sa teškom kliničkom slikom i zahtijevaju kiseoničku potporu.U posljednje vrijeme povećava se broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom.

U protekla 24 sata u Bijeljini je registrovan  31 pozitivan slučaj na virus korona, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja testiranih.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović ocijenio je na današnjem presu da je epidemiloška situacija u Bijeljini krajnje nepovoljna i prijeteća. On je rekao da su tim povodom jutros u Bolnici održani vanredni sastanci Kriznog štaba i stručnog kolegijuma na kojem su donesene određene odluke po kojima će se raditi u novonastaloj situaciji

.Kao prvo je naveo intenziviranje radova  na adaptaciji zgrade stare bolnice u koje će biti premještena  poliklinika i Kovid bolnica. “Radiće se i noću da bi se ovaj prostor sljedeće sedmice osposobio za rad,” rekao je on. Zatim je naveo smanjivanje operativnog programa u novoj bolnici. “Radićemo samo hitna stanja, i pacijente koji su već obavili preoperativnu pripremu, a sav elektivni program ćemo staviti na čekanje dok se situacija ne smiri, rekao je Maksimović i zamolio građane za strpljenje i razumijevanje. Kao najvažnije Maksimović je iznio plan promjena organizacije rada u narednom periodu “Planiramo da podijelimo bolnicu na dva dijela. Jedan dio će činiti nova Bolnica sa ležećim pacijentima, a drugi dio će biti Kovid bolnica i poliklinika koji će biti potpuno odvojeni, kako prostorno, tako i organizaciono. Time ćemo svesti na minimum mogućnost širenja virusa unutar zdravstvene ustanove. Stanje jeste alarmantno, ali nema mjesta za paniku. Mi ćemo dati sve od sebe da što spremniji dočekamo drugi talas epidemije, izjavio je Maksimović

Prof. Maksimović je rekao da je jutros telefonskim putem obavijestio šefa Štaba za vanredne situacije Bijeljina Miću Mićića o novonastaloj situaciji nakon čega je dogovoren sastanak Kriznog štaba Grada za sutra (srijeda) u 9.00 u Gradskoj upravi.