Vijesti

Deseti sastanak sa primarnom zdravstvenom zaštitom: REVIDIRANI PROTOKOLI O ZBRINJAVANJU BOLESNIKA

Objavljeno 09.09.2021.
News cover image

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području regije Bijeljina, danas je u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini održan sastanak članova bolničkog Kriznog štaba sa predstavnicima domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara, kao i privatnih ustanova primarnog nivoa – SMedico i “Kuća zdravlja” iz Bijeljine.  

“Danas smo revidirali protokole o kretanju pacijenata između primarne zdravstvene zaštite i Bolnice, a što bi u narednom periodu trebalo da rezultira smanjenjem bespotrebnog pritiska na bolničke kapacitete i oslobodi prostor za djelovanje u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je prim. dr Mikajlo Lazić, šef Kovid bolnice u Bijeljini. On je naglasio da se pandemija zahuktava i da se narednih dana očekuje povećan priliv bolesnika u Kovid bolnicu.   Dr Lazić je pohvalio ovaj 10. sastanak čelnih ljudi zdravstvenih ustanova regije koji su se ustalili od početka pandemije virusa korona i stvorili dobru saradnju na zadovoljstvo pacijenata.

Prema riječima dr Želimira Neškovića, direktora Doma zdrvalja Lopare, zadatak primarne zdravstven zaštite je da preventivno djeluje u vrijeme epidemije korona virusa, provodeći proces vakcinacije, čime se pacijenti štite od teških oblika bolesti i smanjuje priliv u kovid bolnice.

“Pozivamo sve pacijente da se na vrijeme javljaju ljekaru i da se ne liječe kod kuće, a posebno da ne uzimaju antibiotike samoinicijativno, jer time prikrivaju simptome bolesti i otežavaju dalje liječenje”, rekao je dr Nešković. On je istakao da se epidemiološka situacija na području Lopara značajno pogoršala u posljednjih sedam dana.

” U vakcinalnom centru Doma zdravlja u Bijeljini do sada je vakcinisano 18.500 građana prvom dozom , a 15.500 je revakcinisano, ” rekla je prim. dr Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja Bijeljina. Ona je navela da bijeljinski Dom zdravlja ima dovoljno vakcina i pozvala građane da se vakcinišu u što većem broju.

U Kovid bolnici u Bijeljini trenutno je na liječenju 45 bolesnika, od kojih je devetoro na respiratoru, a 25 na kiseoničnoj terapiji. Većina bolesnika je sa teškim kliničkim slikama. U protekla 24 sata u Bijeljini je registrovano 33 osobe kod kojih je potvrđen virus korona.