Bolnica "Sveti vračevi" prva zdravstvena ustanova u BIH koja je uvela standard za očuvanje kontinuiteta poslovanja u vanrednim okolnostima

Objavljeno 30.09.2022.
News cover image

Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini danas je uručen sertifikat ISO 22301:2019, sistem menadžmenta kontinuitetom poslovanja i upravljanja rizicima.

Direktor bolnice "Sveti Vračevi" Zlatko Maksimović rekao je danas da je ulaganje u znanje investicija koja se uvijek isplati, a zaposleni u ovoj ustanovi bave se kvalitetom, standardima i u posljednje dvije godine pojačali su aktivnosti vezane za bavljenje kvalitetom poslovanja.
"Pored standarda ISO 9001, pri čemu smo jedini u Republici Srpskoj koji imaju taj važeći standard, pored standarda 15 189 koji smo nedavno uveli vezano za akreditaciju laboratorije i PCR laboratorije, danas smo uveli još jedan novi standard, odnosno dodijeljen nam je sertifikat ISO 22302 - očuvanje kontinuiteta poslovanja u vanrednim okolnostima", rekao je Maksimović novinarima nakon što je Bolnici uručen ovaj sertifikat.
On je zahvalio načelnici sektora za kvalitet i njenim saradnicima, svojim pomoćnicima te sertifikacionoj kući koja je provjerila i ustanovila da Bolnica ispunjava navedene standarde.
"Nastavićemo da se bavimo kvalitetom sve u cilju većeg zadovoljstva korisnika naše ustanove", rekao je Maksimović.
Ocjenjivač iz sertifikacione kuće /YUQS/ Aleksandar Stojiljković rekao je da je sertifikacijom ovog standarda Bolnica "Sveti vračevi" dobila mogućnost poboljšanja kontinuiteta rada i nastavka rada usljed poremećaja.
Prema njegovim riječima, Bolnica je sertifikacijom ovog standarda ispunila osnovni cilj - zadovoljenje korisnika usluga, a potvrđena je i kompetentnost, stručnost i odgovornost svih zaposlenih na čelu sa rukovodstvom i direktorom kojima treba odati posebno priznanje za uložen trud i rad.
"Uspjeli su za prethodne dve godine, godine kovida da uvedu dva standarda i da od nas dobiju dva sertifikata danas jedan YUQS, sertifikacionog tijela u Srbiji akreditovano od ATS-a i drugi koji je priznat u svijetu je sertifikat sistema menadžmenta", rekao je Stojiljković.
„JZU Bolnica „Sveti vračevi“ je prva ustanova u Republici Srpskoj i BiH koja je serifikovana za ovaj standard. Ovim međunarodnim sertifikatom, Bolnica „Sveti vračevi“ je dobila i međunarodno priznanje u obliku tog sertifikata IQNET-a, koje je vrlo priznato u Evropi jer broji 37 zemalja“, rekao je Stojiljković, odgovarajući na novinarsko pitanje da li pomenuti sertifikat posjeduju druge zdravstvene ustanove u državi.
Načelnica Službe za kontnuirano unaprijeđenje dr Sanja Milovanović napomenula je da je značaj očuvanja kontinuiteta poslovanja u vanrednim uslovima veoma značajan za sve institucije.
„Kroz ovaj proces sertifikacije proveli smo obuku kompletnog osoblja Bolnice, kako zdavstvenog, tako i nezdravstvenog u slučaju poplava, požara i pandemije. Ovim se ne završava značaj ovog standarda za našu ustanovu i svakako za sve naše korisnike, nego ćemo to proširiti i na masovne nesreće u nekom narednom periodu, eventualno trovanja i situacije poput kolapsa informacionog sistema, što je danas vrlo bitno u očuvanju kontinuiteta poslovanja svake ustanove“, naglasila je ona.