Vijesti

BOLNICA I DOMOVI ZDRAVLJA IMAJU JEDINSTVEN STAV U BORBI PROTIV COVID 19

Objavljeno 30.10.2020.
News cover image

Članovi Kriznog štaba JZU Bolnica „Sveti Vračevi“, održali su danas , 30. oktobara,  sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova primarnog nivoa sa područja Bijeljine i opština regije, koja gravitira prema Bolnici  na kojem su usvojene nove smjernice za buduće djelovanje u vrijeme izrazito nepovoljne epidemiološke situacije izazvane novim kornavirusom.  Donesen je zaključak da se Bolnica orjentiše ka zbrinjavanju urgentnih stanja, odnosno, da ustanove primarne zdravstvene zaštite poštuju razloge upućivanja pacijenata ka Bolnici. Vršilac dužnosti direktora JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ prof. dr Zlatko Maksimović tom prilikom je rekao da se bolnica mora čuvati jer je ona posljednja linija odbrane. „Ako padne Bolnica, neće biti dobro ni za primarnu zdravstvenu zaštitu, a najgore će biti  stanovništvu ove regije.“ On je rekao da je na sastanku dogovoreno da će u narednom periodu zdravstveni radnici iz ustanova primarne zdravstvene  zaštite dolaziti na edukaciju u Kovid bolnicu. „Kao što mi šaljemo naše radnike u UKC Banjaluka ili Klinički centar Srbije na usavršavanje za rad u kovid uslovima za intenzivnu terapiju, tako će radnici sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite dolaziti kod nas, jer moramo da  imamo na što više mjesta ljude koji će biti osposobljeni za rad u kovid uslovima“, istakao je Maksimović.

Direktor Doma zdravlja u Loparama Želimir Nešković je u ime predstavnika primarne zdravstvene zaštite rekao da rade u punom kapacitetu i da su izrazito opterećeni. On je rekao da je današnji sastanak bio veoma koristan te da bi bilo potrebno da se u uslovima pogoršane epidemiološke situacije održavaju jednom mjesečno. “Svijest građana kada je riječ o epidemiji virusa korona je niska, što je poražavajuće i otežava rad zdravstvenih radnika i funkcionisanje naših ustanova i lokalnih zajednica”, napomenuo je Nešković.

Članovi Kriznog štaba bolnice su učesnike sastanka upoznali i sa novim kapacitetima Kovid bolnice kao i novom organizacijom rada(nova prijemna Kovid ambulanta i sl.)