Vijesti

BOLNICA BIJELJINA DOMAĆIN OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE DANI SESTRINSTVA U REPUBLICI SRPSKOJ

Objavljeno 11.05.2021.
News cover image

Video projekcijom na zgradi JZU Bolnice „Sveti Vračevi“  večeras je u Bijeljini svečano najavljen početak  obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, u  organizaciji Ministarstva zdravlja i socijane zaštite Republike Srpske, u saradnji sa Fondacijom Fami i uz podršku Vlade Švajcarske.

U ime ministra Alena Šeranića, prisutne je pozdravio dr Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske naglasivši da nije slučajno što se ove godine manifestacija obilježava u Bijeljini, jer je, kako je rekao,  bijeljinska bolnica bila uvijek dobar domaćin.

„Želimo da ukažemo koliko je važna profesija medicinske sestre i da su one u protekloj godini borbe protiv pandemije podnijele najveći teret. Njihov glavni zadatak je njega bolesnika. Medicinske sestre su spona između pacijenata i doktora, psihološka podrška pacijentima i njihovim porodicama i to se posebno pokazalo u pandemiji izazvanoj koronavirusom“, izjavio je dr Latinović, naglasivši  da su u obavljanju svog zadatka medicnske sestre bile izložene zarazi i da ih oko 1.640 oboljelo od kovida 19, a da su tri medicinske sestre preminule od posljedica bolesti.

On je rekao da će večeras, ali I sutra , biti nastavljena svečanost sadržajima u Bolnici, a poslije radnom konferencijom na kojoj će medicinske sestre predstaviti svoja iskustva I rezultate rada.  

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Zvezdana Rajkovača rekla je da se Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara danas obilježava u specifičnoj situiaciji, izazvanoj koronavirusom, dodajući da je taj virus, u isto vrijeme, pokazao koliki je doprinos rada medicinskih sestara i tehničara.

„Na sve izazove na koje su nailazile naše medicinske sestre i tehničari su odreagovali, ali to nisu bili samo izazovi, nego i pitanje života. MI na Kliničkom centru imamo 1.500 medicinskih sestara, koje su morale paralelno da rade i vode svoj život, koje su brinule da se i same ne zaraze i prenesu u svoje porodoce..“, rekla je Rajkovača.

Ona je zahvalila medicinskim sestrama i tehničarima za svu požrtvovanost i borbu u radu protvi pandemije virusa korona.

Glavna sestra Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina Milica Dikić rekla je da je ovo prilika da se pokaže poštovanje i „baci“ svjetlo na veličanstveni posao koji medicinske sestre obavljaju svakodnevno, posebno u vrijeme pandemije virusa korona. Ona je navela da je pandemija ukazala na slabosti zdravstvenih sistema širom svijeta, ali smatra da medicinske sestre, koje predstavljaju više od 50 odsto zdarvstvenih radnika, čine ključnu ulogu u odgovoru na izazove sa kojima se svakodnevno susreću.

„Mi smo ovu pandemiju spremno dočekali i stručno smo se nosili sa svim izazovima, velikih problema nije bilo. Ponosna sam na moral koji su iskazale sestre tokom borbe sa pandemijom , a koji im i dalje ne nedostaje. Borićemo se i borimo se da pobijedimo, što ćemo i učiniti“, rekla je Dikićeva.

Obilježavanje Svjetskog dana medicinskih sestara I tehničara nastavlja se sutra u 11.00 časova ispred Bolnice  “Sveti Vračevi” kao domaćina, kada će biti organizovana pokazana vježba zbrinjavanja hitnih stanja od Resustitacionog savjeta Republike Srpske, sa tehničarima Urgentnog centra Bolnice “Sveti Vračevi” u BIjeljini I Službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja BIjeljina.