Vijesti

12. MAJ – MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA: Nastaviti sa jačanjem i unapređenjem sestrinske profesije

Objavljeno 12.05.2021.
News cover image

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara danas je sa centralne svečanosti u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini čestitao pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Milan Latinović i najavio da će Vlada  Srpske i resorno ministarstvo nastaviti da jačaju i unapređuju poziciju medicinske sestre u društvu.

“U vrijeme pandemije izazvane virusom korona medicinske sestre i tehničari su na prvoj liniji odbrane i daju veliki doprinos da cijeli zdravstveni sistem adekvatno odgovori na poteškoće, istakao je Latinović. “

Latinović je ukazao na značaj profesije medicinske sestre čiji je glavni zadatak njega bolesnika, ali su i spona između pacijenata i doktora,kao i psihološka podrška pacijentima i njihovim porodicama, što se posebno pokazalo u pandemiji izazvanoj virusom korona.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Ranko Škrbić rekao je novinarima da je ovaj fakultet vodeća institucija u Republici Srpskoj koja obrazuje kadar iz zdravstvenih studija prema savremenom programu koji je usklađen sa međunarodnim normama i time doprinose razvoju ove važne oblasti.

“Sestrinstvo je oblast na kojoj počiva zdravstveni sistem i oni su na prvoj liniji kontakta sa pacijentima, uz pacijenta u bolnici ili kućnoj izolaciji, od početka do kraja. Riječ je o jako važnoj profesiji koja zaslužuje i pokazalo se mora imati fakultetsko obrazovanje”, naveo je Škrbić.

Škrbić je ocijenio da je u republici Srpskoj mnogo urađeno na reformi srednjoškolskog obrazovanja i istakao da srednje medicinske škole treba pretvoriti u zdravstvene škole.  

On je dodao da medicinske sestre treba da se organizuju kroz komore sestrinstva i pružio im podršku da rade na daljem jačanju svojih udruženja i da nastave da se školuju i kroz magisterije, doktorate i specijalistička usmjerenja.

U ime domaćina ovogodišnjeg ovilježavanja Dana medicinskih sestara i tehničara čestitku je uputio direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović koji je rekao da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi daje veliki značaj medicinskim sestrama i tehnišrima koji čine gotovo 50 odsto zaposlenih.

“Medicinske sestre su često zapostavljene od strane ljekara i šire društvene zajednice i ne vidi se šta one rade i sa pozicije direktora bolnice daću sve od sebe da se to promijeni”, rekao je Maksimović novinarima. On je najavio da će bijeljinska bolnica i dalje raditi na usavršavanju i napredovanju medicinskih sestara.

Čestitke medicinskim sestrama i tehničarima uputio je i Eldin Fišeković u ime Fondacije “Fami”, koja u saradnji sa Ženevskim univerzitetskim bolnicama realizuje projekat jačanja sestrinstva u BiH, finasiran od Vlade Švajcarske.

Predsjednik Udruženja medicinskihn sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić rekla je novinarima da 23 godine rade edukacije za svoje članove kako bi pratili razvoj sestrinstva u svijetu.

Ona je navela da se medicinske sestre u Republici Srpskoj više obrazuju na srednjoškolskom nivou, već na fakultetima.

Kostićeva je ocijenila da su medicinske sestre adekvatno odgovorile na pandemiju izazvanu virusom korona i da odgovorno rade svojj posao.

U okviru obilježavanja Dana medicinskih sestara -tehničara u bijeljinskoj bolnici održana je pokazna vježba zbrinjavanja hitnih stanja od Resustitacionog savjeta Republike Srpske, sa tehničarima Urgentnog bloka Bolnice “Sveti Vračevi” i Službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina.