Vijesti

ЗДРАВЉЕ У ПРВОМ ПЛАНУ: Превентивни прегледи дојки и каротида у бијељинској Болници

Objavljeno 13.09.2024.
News cover image

Са циљем подизања свијести грађана о значају превентивних прегледа у ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина данас су обављене двије важне акције, “Мој први преглед дојки” за жене животне доби од 18 до 40 година и колор доплер крвних судова врата.

У оквиру акције “Мој први преглед дојки” обављали су се клинички прегледи дојки који је обухватио и савјетовање о самопрегледу.

Др сци. мед. Јелена Марић је навела да је задовољна што је млађа популација показала велико интересовање за прегледе.

-          Зашто смо ограничили добну групу, зато што се преко 40-те године живота препоручује мамографија а ултразвук као допунска метода, док се до 40 године ултразвук сматра као основна превентивна метода прегледа. Открили смо пар доброћудних промјена у дојкама који су карактеристика бенигних тумора а они се најчешће јављају у тој старосној доби. Такође, спровели смо упитник кроз који смо испитивали факторе ризика и савјетовали их да редовно обављају прегледе, истакла је др Марић.

У превентивној акцији учествали су: др сци. мед. Јелена Марић и др Далибор Спасојевић, специјалисти радиологије; др Лука Радић и др Зорица Тодоровић, специјализанти радиологије и др Данијел Савић, специјалиста опште хирургије.

У исто вријеме у поликлиници бијељинске болнице, у кабинету за неурологију обављани су превентивни ултразвучни прегледи крвних судова врата са циљем подизања свијести опште популације о превенцији и симптомима можданог удара. У овој активности учествовали су љекари: др Горан Максимовић, начелник Одјељења за неурологију; др Јелена Стевановић, шеф Јединице за мождане ударе; др Весна Стјепановић специјалиста неурологије и др Наташа Јовановић, специјалиста неурологије.

Данашње акције су изазвале велико интересовање јавности. Укупно је обављено 120 прегледа.

Ова иницијатива менаџмента има за циљ унапређење здравог начина живота, едукацију о важности редовних превентивних прегледа те правовремено откривање потенцијалних здравствених проблема како би се омогућила брза интервенција и лијечење.