Vijesti

ЗДРАВ РАСТ И РАЗВОЈ: Физијатријски прегледи за дјецу у сврху превенције деформитета кичменог стуба

Objavljeno 20.09.2024.
News cover image

ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ у Бијељини данас је организовала превентивне физијатријске прегледе за дјецу школског узраста. Циљ ових прегледа био је да се међу великим бројем дјеце са лошим држањем тијела детектују она са сколиозом, што је од кључног значаја за правовремену дијагностику и превенцију даљих компликација.

Прегледе је обавила др Мирјана Стаменковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације. Током клиничког прегледа утврђивало се постојање деформитета кичме, врста и степен евентуалних одступања, као и потреба за додатним дијагностичким поступцима. На основу резултата прегледа, родитељима су даване препоруке за даље лијечење, терапије или корективне вјежбе, у зависности од стања дјетета.

-          Рани прегледи код дјеце су од суштинског значаја, с обзиром на чињеницу да неправилно држање и деформитети кичме могу довести до озбиљнијих здравствених проблема у каснијем животу. Овакви превентивни програми омогућавају правовремену реакцију и смањење ризика од развоја тежих деформитета, осигуравајући здрав раст и развој дјеце. Одлучили смо се да прегледом обухватимо  школски узраст јер је код њих највећа учесталост деформитета и највећи ризик од прогресије, истакла је др Стаменковић.

Према статистици, скоро трећина дјеце у предшколској и школској доби у Републици Српској има неки од деформитета кичме, грудног коша и стопала. Сви ти деформитети су посљедица лошег држања тијела. Разлози њиховог настанка су дуже сједење дјеце, дужи боравак испред рачунара, претјерана употреба мобилних телефона, телевизора, видео игрица. Ту је и недовољна физичка активност, односно седентарни начин живота, неадекватна исхрана која подразумјева брзу храну, грицкалице, тјестенину што за последицу има гојазност.

Најчешће долази до промјена на грудном или лумбалном дијелу кичме  са посљедичном деформацијом рамено – лопатичне регије, грудног коша и карлице. Сколиоза се јавља код оба пола, чешће код дјевојчица у односу на дјечаке, нарочито у периоду пубертета и адолесценције, када долази до појаве наглог раста и развоја дјетета услед хормонских промјена. Ризик за настанак сколиозе и њено погоршање постоји све док дијете расте и развија се, односно, до момента када се заврши коштани раст и развој.