Vijesti

VRSNI PULMOLOZI PREDAVALI O AKTUELNOSTIMA U DIJAGNOSTICI I LIJEČENJU KARCIONOMA PLUĆA

Objavljeno 04.05.2023.
News cover image

U JZU Bolnica “ Sveti Vračevi” Bijeljina održan je stručni sastanak povodom aktuelnosti o dijagnostici i liječenju karcinoma pluća na kojem su predavanja održala tri vrsna stručnjaka iz oblasti pulmologije i torakalne hirurgije prim. dr Mladen Duronjić, specijalista pulmologije i načelnik Klinike za pulmologiju, UKC RS Banjaluka, doc. dr Milorad Bijelović, specijalista grudne hirurgije, načelnik Odjeljenja za traumu, hirurgiju zida grudnog koša i medijastinuma Instituta za plućne bolesti Vojvodine “Sremska Kamenica” i načelnica Odjeljenja za pulmologiju Bolnice u Bijeljini prim.dr Slađana Trifković.

 
 
“Bijeljinska bolnica nastavlja sa edukacijama i ulaganjem u znanje. Danas smo za naše zdravstvene radnike obezbijedili priliku da čuju stručna izlaganja troje vrsnih doktora i predavača Mi imamo odličnu saradnju sa Klinikom za plućne bolesti UKC Republike Srpske, a naše je zadovoljstvo što u posljednjih godinu dana u kontinuitetu sarađujemo sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice odakle nam redovno dolazi docent doktor Milorad Bjelović koji izvodi operativne zahvate u našoj Bolnici. I u narednom periodu nastavićemo da sarađujemo sa najboljima”, rekao je direktor bijeljinske bolnice prof.dr Zlatko Maksimović.
“Danas smo tu da govorimo o temama u interventnoj pulmologiji koje zapravo predstavljaju vrhunac ove grane medicine. Naša težnja da ono što se dešava u svijetu danas prenesemo u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu je kontinuirana, a posebno u interventnoj hirurgiji, i segmentima dijagnostike u čemu ne zaostajemo za regionom i svijetom. Nije bilo moguće ne odgovoriti na ovakav poziv prof. dr Maksimovića i ne odgovoriti na njegovu energiju koju širi i koja je takva da spaja institucije. Naše dvije ustanove JZU Bolnica Bijeljina i Klinika za plućne bolesti Banjaluka imaju odličnu saradnju u dobrobit naših pacijenata”, izjavio novinarima prim. dr Mladen Duronjić, specijalista pulmologije i načelnik Klinike za pulmologiju, UKC RS Banjaluka.
Doc. dr Milorad Bijelović, specijalista grudne hirurgije i načelnik Odjeljenja za traumu, hirurgiju zida grudnog koša i medijastinuma Instituta za plućne bolesti Vojvodine “Sremska Kamenica” predstavio je svoj rad pod naslovom “Hirurgija u dijagnostici i liječenju karcinoma pluća u doba onkološke revolucije”. Po njegovim riječima, tokom posljednjih deset godina dešava se prava onkološka revolucija koja je pružila mogućnost produženja života i pacijenata sa uznapredovalom fazom razvoja kancera. Iako je napredak u dijagnostici i liječenju enorman to još uvijek ne znači da svi pacijenti jednako reaguju i da se mogu svi spasiti. Međutim, ohrabruju pozitivni trendovi koji pokazuju povećanu stopu izliječenja a dr Bijelović izražava nadu da je to samo početak revolucije u koju smo ušli.
Klinička medicina nije nauka. Klinička medicina je umjetnost kako potvrđena naučna saznanja primjeniti tako da budu dostupna, primjenjiva, ekonomski održiva i prihvatljiva za pacijenta i porodicu. I tu je poenta upravo na dostupnosti. To znači da zdravstvena zaštita i najnovije medicinske i naučne metode budu dostupne pacijentima”, konstatovao je dr Milorad Bijelović, istakavši još da zdravstvene institucije i u Srbiji i u BiH imaju problem nedostatka specijalizovanog i visokospecijalizovanog zdravstvenog kadra i da su edukacije poput današnje u Bijeljini jedan od načina kako se može riješiti taj problem. Bjelović je rekao da sa zadovoljstvom dolazi u bijeljinsku bolnicu, na poziv direktora prof.dr Zlatka Maksimovića, sada već dva do tri puta mjesečno, te da je prijatno iznenađen snabdjevenošću materijala i entuzijazmom ljudi u bolnici.