Vijesti

УВЕДЕНА МЕТОДА ЛАСЕРСКОГ ЛИЈЕЧЕЊА КАМЕНА У БУБРЕГУ

Objavljeno 05.09.2024.
News cover image

У ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина данас је први пут успјешно примјењена метода ласерског разбијања камена у бубрегу флексибилним уретерореноскопом код пет пацијената. Увођење нове уролошке методе оперативног лијечења калкулоза омогућено је захваљујући набавци нове опреме и вишегодишњој едукацији наших љекара од стране стручњака за калкулозе са Војномедицинске акдемије из Београда прим. др Мирка Јовановића.

„Набавком флексибилног уретерореноскопа од данас смо почели да радимо народски речено лупање камена у бубрегу ласером, без реза, односно ендоскопском методом. Желим да се захвалим професору Мирку на сарадњи коју имамо од раније. Он је један од највећих стручњака за калкулозе односно за камење у мокраћним каналима тако да имамо част да је стални консултант у нашој болници. Такође, морам да похвалим и тим наших уролога са др Љубинком Петковићем и др Драганом Живановићем који су препознали потребу за оваквом врстом лијечења и за увођењем ове процедуре у нашој установи. Наравно, захваљујем се и тиму анестезиолога који је данас вођен од стране др Оље Дабић, начелницом анестезије и осталима“, рекао је на прес конференцији прим. др Микајло Лазић, в.д. директора бијељинске болнице.

Прим. др Мирко Јовановић, начелник Центра за трансплантацију органа ВМА Београд  истакао је да су калкулозе у уринарном тракту данас изузетно заступљене на нашим просторима, те да велики број пацијената из Семберије долази на Војно медицинску академију управо због флексибилне уретерореноскопије.

„Драго ми је да је овде набављена опрема која је неопходна у данашњој савременој медицини за успешно лечење пацијената и уролошких и оних који болују од калкулозе мокраћних путева. Данас смо извели први пут операцију дигиталним флексибилним инструментом где је могуће ући у сваки простор, сваку чашицу, сваки део унутрашњости бубрега и доћи до сваког камена и разбити га ласером. Ако је камен мекан, камен се разбије у прах, ако је тврђи у ситне фрагменте. Успешност процедуре по светским статистикама је 93%. Пацијенти имају велики бенефит, јер сама интервенција краће траје и пацијенти брже одлазе кући“, рекао је др Јовановић,  додавши да болница у Бијељини располаже једним од најсавременијих ласера за третман камена.

Шеф Одсјека за урологију у бијељинској болници др Љубинко Петковић је истакао је да је Бијељинска болница једина установа у Републици Српској која на нивоу секундарне здравствене заштите примјењује ову процедуру.

 „Поносан сам што смо наш двогодишњи рад заокружили набавком флексибилног уретерореноскопа који нам омогућава да изводимо ову процедуру,  чиме комплетирамо једну лијепу причу коју у нашим капацитетима можемо да спроводимо на корист не само грађана Бијељине већ и свих грађана семберско – мајевичке регије и регије Бирча које гравитирају према нашој болници.  До сада смо ове пацијенте упућивали у УКЦ Бањалука“, изјавио је др Љубинко Петковић, шеф Одсјека за урологију бијељинске болнице.

Оперативни тим, поред уролога,  прим. др Мирка Јовановића, др Љубинка Петковића и др Драгана Живановића, чинили су и др Марко Иконић, анестезиолози др Оља Дабић и др Борис Јовановић, анестетичар Дејан Пантић, и инструментари: Тијана Ерак, Божана Цвијетиновић, Бобана Васић и Ана Мацановић.