Vijesti

У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ НАПРЕДУЈЕ ЕНДОСКОПСКА ХИРУРГИЈА КИЛА

Objavljeno 18.09.2024.
News cover image

Данас урађена захтјевна операција инцизионе (постоперативне) киле

У бијељинској болници наставља се развој модерне ендоскопске хирургије кила, а данашњи захват представља још један велики корак напријед. Наиме, тим бијељинских хирурга на челу са начелником Одјељења за хирургију др Миланом Тодоровићем, заједно са угледним београдским стручњаком за ендоскопску хирургију, др Бојаном Радовановићем, успјешно је извео захтјевну операцију инцизионе (постоперативне) киле код 57-годишње пацијенткиње.
„Специфичност захвата се огледа у томе што је пацијенткиња након операције надбубрежне жлезде имала имала две операције киле, које се појављују на месту реза. Проблем је приступа решавању овакве киле и то је било за нас хирурге интересантно. Операција се заснива на стандардном постављању мрежице, али успели смо да ово урадимо ендоскопском методом без новог реза за пацијенткињу тако да сматрамо да ће резултат бити добар и да смо успели да то решимо на савремен начин за данашњу хирургију кила“, рекао је др Бојан Радовановић и истакао да је бијељинска болница много узнапредовала у ендоскопској хирургији протеклих година.
„Једна је ствар савладати ендоскопски тип операције, а ово је једна нова фаза да овладамо техником која омогућава имплантацију стандардних материјала који нису скупи што је чини доступном. Драго ми је да сам послије годину дана поново у Бијељини и што видим да је бијељинска болница на добром путу за модерну хирургију кила“, додао је др Радовановић, који тренутно ради као едукатор на увођењу “e TEP” ендоскопске процедуре у редовну употребу за инцизионе киле.
„Бијељинска болница је прије три године кренула са развијем ендоскопске хирургије и увели смо у стандардну процедуру „TEP“ и „eTEP“ методе операција кила. До сада смо урадили више од 400 операција кила „TEP“ методом и више од 50 операција „eTEP“ методом. Готово све киле у нашој установи рјешавамо лапароскопски, без реза, што је велика предност за пацијента, рекао је др Милан Тодоровић.