Vijesti

У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ И ОВЕ НЕДЈЕЉЕ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ТРБУШНЕ АОРТЕ - ВЕЛИКИ ОДЗИВ ГРАЂАНА

Objavljeno 04.08.2024.
News cover image

Након изузетно успјешне акције превентивних прегледа абдоминалне аорте која је одржана прошле недјеље, менаџмент ЈЗУ Болница „Свети Врачеви" у Бијељини донио је одлуку да настави са овом важном иницијативом. Акција ултразвучних прегледа за рано откривање анеуризме трбушне аорте почела је јутрос у 9 и трајаће све до 17 часова. Прегледи се обављају у Служби за радиолошку дијагностику бијељинске Болнице и за њих није потребно заказивање, нити здравствена књижица.

Службу за радиолошку дијагностику данас је обишао и в.д. директора бијељинске болнице, прим. др Микајло Лазић, и том приликом истакао да је правовремено откривање кључно за спашавање живота.
Стручни сарадник наше здравствене установе специјалиста радиолошке дијагностике и редовни професор на Медицинском факултету у Фочи Универзитета Источно Сарајево, проф. др Синиша Ристић нагласио је да се скрининг абдоминалне аорте посебно препоручује за особе старије од 60 година, оне са хипертензијом, дијабетичарима, као и за особе које имају породичну анамнезу анеуризме трбушне аорте.
„Свако проширење абдоминалне аорте преко 4 цм захтијева праћење, а једини начин лијечења је хируршки третман који се ради и у бијељинској болници. Рано откривање проширења аорте може значајно повећати шансе за успјешно лијечење, а ултразвучни прегледи су неинвазивна и безболна метода која омогућава прецизно праћење величине анеуризме," додао је професор Ристић.
Анеуризма абдоминалне аорте (ААА) је проширење абдоминалног дијела аорте које може постати опасно по живот ако пукне. Скрининг је кључан за рано откривање и лијечење, а ултразвук абдомена је најчешћа и најефикаснија метода за откривање. Неинвазивна је и безболна, а пружа тачне информације о величини анеуризме.