Vijesti

У бијељинској Болници данас одржани ултразвучни прегледи крвних судова врата: ПОДИЗАЊЕ СВИЈЕСТИ О ЗДРАВЉУ КРОЗ ПРЕВЕНЦИЈУ МОЖДАНИХ УДАРА

Objavljeno 07.09.2024.
News cover image

Болница "Свети Врачеви" у Бијељини организовала је данас акцију ултразвучних прегледа крвних судова врата – Колор доплер којој се одазвало више од 70 грађана.

У овој активности учествовала су три медицинска тима љекара на челу са докторима др Горан Максимовић начелник Одјељења за неурологију, др Јелена Стевановић шеф Јединице за мождане ударе и др Весна Стјепановић специјалиста неурологије.

Колор доплер крвних судова је безболна, неинвазивна дијагностичка метода којом се мјери проток крви кроз крвне судове врата. Колор доплером се могу открити сужења и проширења (анеуризме) крвних судова.

Начелник неурологије у Болници "Свети Врачеви" др Горан Максимовић истакао је значај подизања свијести опште популације о превенцији и симптомима можданог удара, наводећи да је то обољење по смртности на другом мјесту у свијету, а по инвалидности на првом мјесту, што је медицински, али и економски, социјални и друштвени проблем.

"Све студије Свјетске здравствене организације упућују ка примарној и секундарној превенцији можданог удара. Примарна превенција се односи на пацијенте који никада раније нису имали мождани удар, али имају факторе ризика а секундарна првенција се односи на спречавање рецидива код пацијената који су већ раније имали мождани удар", рекао је др Максимовић и нагласио да општа популација мора да познаје симптоме можданог удара и начине како га превенирати.

Због велике заинтересованости суграђана, иста акција биће поновљена у наредном периоду.