Vijesti

SVJETSKA NEDELJA DOJENJA - Važnost dojenja i važnost majčinog mlijeka

Objavljeno 02.08.2023.
News cover image

Dr Miomira Brkić, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i Jasminka Jović, glavna sestra Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina gostovale su u Jutarnjem programu BNTV povodom Svjetske nedjelje dojenja.

"Nedjelja dojenja se obilježava svake godine od 01.do 07. avgusta u 170 zemalja svijeta i kod nas. Cilj je da se ukaže kolika je važnost dojenja i majčinog mlijeka. Dojenje predstavlja ne samo najjednostavniji, najekonomičniji način ishrane, već i najzdraviji. Majčino mlijeko ima optimalan sastav za normalan rast i razvoj djeteta. U decembru 2021. godine, uz podršku našeg direktora prof. dr Zlatka Maksimovića, porodilište u bijeljinskoj bolnici je akreditovano kao "Bolnica prijatelj beba". To znači da odmah po rođenju beba se stavlja na dojku i započinje sa prvim podojem. Bebe i majke borave sve vrijeme zajedno u sobama, tako da bebe mogu da doje kad hoće i koliko hoće", rekla je tokom razgovora dr Brkić
U uspostvaljanju prvog kontakta sa novorođenčetom veliku pomoć majkama pružaju medicinske sestre.
"Prvi kontakt - koža na kožu, tkz. zlatni sat, se ostvaruje još na porođajnom stolu. Tu se ostvaruje ne samo fizički kontakt, već i emocionalni. Babica pokazuje majci položaj u kojem se beba drži na podoju i objašnjava značaj prvog mlijeka kolostruma, koji se naziva i "prva vakcina" za novorođenče, jer podiže njen prirodni imunitet", izjavila je glavna sestra Jasminka Jović.
 
Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina organizuje u četvrtak, 03.08. u 12 časova "Dan otvorenih vrata" za trudnice u zadnjem trimestru trudnoće. To je prilika da se upoznaju sa osobljem porodilišta i ambijentom u kojem će uskoro da dočekaju najvažniji trenutak u životu - rađanje djeteta.
Pogledajte snimak razgovora.