Vijesti

Стоп насиљу над женама- Ниједна жртва више!

Objavljeno 29.11.2023.
News cover image

ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ придружила се свјетској кампањи обиљежавања 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права) на позив Гендер центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске. Ова кампања има за циљ подизање свијести јавности о насиљу над женама у Републици Српској под називом „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама“.

Ношењем бијеле врпце мушкарци шаљу поруку јавности, да се залажу за окончање насиља над женама и дјевојчицама и „Стоп насиљу над женама- Ниједна жртва више!”.

Родно засновано насиље један је од најраспрострањенијих облика кршења људских права и нарушавања људског достојанства. То је појава са којом се суочавају све државе и која погађа милионе жена и овај проблем је цивилизацијски изазов сваког друштва.

Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним.

Најфаталнији исход насиља над женама је фемицид - убиство жене од стране партнера, стога овогодишња кампања носи назив “Стоп насиљу над женама - Ниједна жртва више! За сигуран живот сваке жене“.