Vijesti

ПРЕВЕНТИВНИ ФИЗИЈАТРИЈСКИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЈЕЦУ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА

Objavljeno 18.09.2024.
News cover image

У петак, 20. септембра 2024. године ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина организује превентивне физијатријске прегледе за дјецу школског узраста са циљем откривања деформитета кичменог стуба.

Прегледи ће се обављати од 09 до 13 часова у поликлиници (стара хирургија), 1. спрат, амбуланта бр. 25.
За преглед није потребна књижица, ни упутница.
Прегледи се заказују на број телефона 055/415-556
Прегледе ће обављати др Мирјана Стаменковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације. Клиничким физијатријским прегледом ће бити утврђено постојање, врста и степен деформитета кичменог стуба, постављене индикације за додатну дијагностичку обраду, те одређени модалитети физијатријског или другог лијечења.
Према статистици, скоро трећина дјеце у предшколској и школској доби у Републици Српској има неки деформитет кичме, грудног коша и стопала. Сколиоза је према дефиницији Друштва за истраживање сколиозе, тродимензионална деформација кичме с бочним искривљењем од 10 и више степени посматрано у фронталној равни.
Сколиоза представља озбиљан структурални деформитет са тенденцијом прогресије све до краја раста дјетета.
Од изузетног значаја је разликовати сколиозу од лошег држања, те је наш основни циљ да међу, нажалост, великим бројем дјеце са лошим држањем, детектујемо ону са сколиозом како бисмо на вријеме предузели потребно лијечење.
Рано откривање деформитета кичме кључно је за будуће здравље дјетета.