Vijesti

ПРЕВЕНТИВНА АКЦИЈА СКРИНИНГА МЛАДЕЖА ДЕРМОСКОПОМ У БОЛНИЦИ "СВЕТИ ВРАЧЕВИ"

Objavljeno 19.08.2024.
News cover image

Данас је у ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина организована првентивна акција снимања младежа помоћу дигиталног дермоскопа, у циљу превенције опасних болести коже, попут меланома и других промјена.

Акцију је обишао в.д. директора наше установе прим. др Микајло Лазић, изразивши задовољство одзивом пацијената који су искористили прилику за прегледе. Том приликом, др Лазић је најавио да ће иста акција у бијељинској болници бити организована и сљедеће седмице. 

Више од 30 дермоскопских прегледа у оквиру данашње превентивне акције обавила је др Мирица Стојсављевић, специјлиста дерматовенерологије и шеф Одсјека за дерматовенерологију, која је навела да је пет особа упућено на даље праћење због, како је навела, атипичног изледа младежа.    

„Данас смо поново организовали превентивну акцију снимања младежа, користећи наш дигитални дермоскоп, с циљем да грађанима омогућимо правовремено откривање промјена на кожи које могу указивати на малигне болести, попут меланома.. Наша болница већ годинама спроводи ове кампање, а данашња акција је организована због великог интересовања пацијената и због тога што је крај сунчане сезоне, што нас подсјећа на штетно дејство ултравиолетних зрака.  У току данашње акције код пет   особа дермоскопијом смо снимили атипичне промјене на младежима, те смо их заказали за контролне прегледе," рекла је др Стојсављевић.

Излагање коже сунцу без адекватне заштите може довести до озбиљних оштећења, укључујући опекотине, прерано старење коже и повећан ризик од развоја карцинома коже. Ултравиолетни (УВ) зраци, који су најинтензивнији током сунчаних дана, продиру у кожу и могу изазвати мутације у ћелијама које могу довести до развоја малигних промјена. 

Меланом је најзлоћуднији облик рака коже, али је уједно и један од ријетких оних који, ако се открију у раној фази, могу бити потпуно уклоњени хируршким путем. Управо због тога су овакви превентивни прегледи од кључне важности – омогућавају рано откривање  и правовремено лијечење, чиме се значајно повећава шанса за потпуно изљечење.