Vijesti

PONOSNI NA REZULTATE OFTALMOLOGIJE

Objavljeno 15.06.2022.
News cover image

S ponosom ističemo da je ljekarski tim Bolnice "Sveti Vračevi" za godinu dana obavio više od 500 samostalnih operacija ultrazvučne katarakte najsavremenijom svjetskom metodom /FACO/ čime se naša ustanova svrstava u regionalni centar za operacije katarakte.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice „Sveti Vračevi“:

Uvijek sa posebnim osjećanjima govorim o uspjesima medicinske struke. Poznato je koliko ova kuća napreduje kada je u pitanju kardiologija, hirurgija – da smo uveli nove procedure, ali prošlo je godinu dana otkako nismo pominjali oftamologiju a ona je mnogo napredovala.

Samostalno radimo operacije katarakte najsavremenijom metodom, FACO metodom. Doktorka Daliborka Ješurić uradila je preko 500 operacija samostalno. U samo dva slučaja imali smo male komplikacije koje smo uspješno riješili.

Na Odjeljenju za oftalmologiju je i doktor Trifković koji uskoro završava specijalizaciju, a već je edukovan za navedene operacije. Pored njih, tu su i dva mlada specijalizanta koji rade ambulantno i obavljaju druge poslove na Odjeljenju oftamologije.

Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspjeli da omogućimo našim pacijentima da ne moraju da idu u druge centre i gradove zbog ovih procedura, nego mogu operaciju katarakte uraditi ovdje kod nas. A naši korisnici mogu biti potpuno sigurni, jer u našoj ustanovi ugrađujemo najkvalitetnija sočiva. Velika zahvalnost dr Ješurić koja je na čelu ovog tima, a moje zadovoljstvo je veće što nisam pogriješio kada sam je prije godinu i po dana postavio za načelnika oftalmološkog odjeljenja. Sa nama je i doktor Dragiša Maksimović, koji svojim iskustvom mnogo doprinosi zajedničkim rezultatima našeg odjeljenja. Zahvalnost dugujemo našem učitelju, doktoru Draganu Martinoviću, sa kojim sam prije nepune dvije godine dogovorio šta ćemo raditi u našoj ustanovi. Naravno, sve ovo ne bi mogli postići bez podrške nadređenih, referentnih ustanova, prvenstveno mislim na Vladu Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja, a njihova zasluga je prvenstveno u obezbjeđivanju sredstava za nabavku odgovarajuće opreme.

Dr Daliborka Ješurić, načelnica Odjeljenja za oftalmologiju:

Radimo po najsavremenijim svjetskim standardima, sa minimalnim promjerom glavnog reza, temporalnim pristupom i minimalnim postoperativnim astigmatizmom. Pacijenti su uglavnom prezadovoljni, što i nas raduje. Vrijeme čekanja na operaciju je skraćeno na minimum, od prvog ulaska u ambulantu do operacije najviše prođe tri mjeseca. Direktor naše Bolnice, profesor doktor Zlatko Maksimović prepoznao je potencijal ovog Odjeljenja, i uočio potrebe stanovništva ove regije. Omogućio nam je sve što nam je bilo potrebno da se pripremimo za ovakav rad, a na nama je bilo samo da ispoštujemo povjerenje koje nam je bilo ukazano tako da mi i dalje nastavljamo, još jačim tempom. Imamo pacijente iz cijele regije, mi smo tu za sve pacijente koji su zainteresovani za našu uslugu.

Dr Dragan Martinović, stručni konsultant:

Direktor je prije godinu dana imao viziju šta želi da postigne, ja sam mu u tome pomogao. Ispunili smo jedan veliki zadatak, nije lako sve to organizovati, nabaviti opremu i obučiti doktore da rade ovu operaciju. Međutim, ovo je tek početak. Imamo daleko veće planove. Odjeljenje oftalmologije u bijeljinskoj bolnici biće za ponos cijeloj Republici Srpskoj. Na osnovu mog iskustva, ja to mogu da kažem.