Vijesti

POČETAK SARADNJE SA VODEĆIM STRUČNJAKOM IZ HEPATOBILIJARNE I PANKREATIČNE HIRURGIJE

Objavljeno 24.08.2023.
News cover image

U stručnoj posjeti bijeljinskoj bolnici ove sedmice je boravio eminentni stručnjak prof. dr Nikica Grubor, načelnik hepato - bilio – pankreatične hirurgije na Prvoj hirurškoj klinici Kliničkog centra Srbija. Tom prilikom prof. Grubor je dogovorio dugoročnu saradnju sa Bolnicom „Sveti Vračevi“ koja će se ogledati kroz naučno - praktičnu edukaciju kadra.

Tokom prve posjete prof.dr Nikica Grubor je održao stručno predavanje „Šta je novo u konceptu i hirurškom liječenju karcinoma pankreasa“.
„Ovdje sam zahvaljujući upornosti vašeg rukovodstva sa kojim sam dogovorio dugoročnu saradnju sa bolnicom u Bijeljini. Prijatno sam iznenađen izgledom bolnice, dobrom organizacijom i disciplinom koju sam ovdje zatekao. Veoma cijenim red, rad i disciplinu i nadam se da će naša saradnja biti uspješna na obostrano zadovoljstvo“, istakao je Grubor. On je rekao da se bavi veoma zahtjevnom hirurgijom gdje operacije traju i po deset sati.
„Moj osnovni motiv je da edukujem mladi kadar, da se upuste u ovu veoma tešku i zahtjevnu oblast hirurgije. To bi bila velika benefit za pacijente sa ove regije“, rekao je dr Grubor.
Direktor bijeljinske bolnice prof.dr Zlatko Maksimović je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa vrhunskim stručnjakom koja će doprinijeti daljem unapređenju hirurgije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
„Bijeljinska bolnica nastavlja sa ulaganjem u znanje. Omogućili smo našim mladim kadrovima da uče od najboljih. Prof. Grubor je vrhunski stručnjak, sa naših prostora, koji se usavršavao širom svijeta. Dogovor je da bude konsultant u našoj bolnici i ja mu se zahvaljujem na tome. Vjerujem da će najveću korist od ove saradnje osjetiti naši pacijenti“, rekao je prvi čovjek bijeljinske bolnice.
Prof. dr Nikica Grubor rođen je u Drvaru. Medicinski fakultet završio je na Univerzitetu u Sarajevu, a specijalizirao Opštu hirurgiju na Prvoj hirurškoj klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Specijalistički ispit iz opšte hirurgije, sa odličnim uspjehom položio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Zaposlen je na Prvoj hirurškoj klinici u Beogradu, i kao profesor na Katedri predmeta Hirurgija sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Pored hepato-bilio-pankreatične za koju je usko specijalizovan i kolorektalne hirurgije, rutinski izvodi laparoskopske operacije kao i klasične operacije u trbušnoj duplji.
Angažovan je dominantno u hirurgiji pankreasa, kao i najkomplikovanijoj hirurškoj problematici iz oblasti jetre i žučnih puteva. Uradio je posljednjih deset godina najveći broj rekonstruktivnih zahvata na žučnim vodovima u Srbiji i cijelom regionu, nakon jatrogenih povreda (najčešće nakon laparoskopske i klasične holecistektomije). Zajedno sa profesorom Čolovićem, ima najveću svjetsku seriju rekonstrukcija segmentnih i sektorskih žučnih vodova. Veliki broj operacija odnosio se i na rešavanje raznih teških komplikacija koje su nastale tokom i nakon operacija koje su izvedene u drugim hirurškim ustanovama.
Stalno se usavršava u hepatobiliopankreratičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji. Usavršavao se na Univerzitetskoj klinici u Heidelbergu (Nemačka), na Klinici za opštu i transplantacionu hirurgiju u Padovi (Italija), na Univerzitetskoj Klinici Vall d'Hebron u Barseloni (Španija), na Univerzitetskoj Klinici Beaujon u Parizu (Francuska) i na Klinici za opštu i transplantacionu hirurgiju pri KBC Ljubljana (Slovenija).