Vijesti

ORL I MAKSILOFACIJALNI HIRURZI USPJEŠNO OPERISALI KOMPLIKOVANU POVREDU GLAVE

Objavljeno 08.05.2023.
News cover image

Prof.dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina, obišao je pacijenta Živana Radića koji se oporavlja na ORL odjeljenju nakon operativnog zbrinjavanja veoma ozbiljne povrede u prijedjelu glave i uvjerio se da je njegovo stanje sada stabilno.

 
„Osjećam se veoma dobro, nemam bolova, spreman sam za maraton..“, kaže kroz šalu Živan i dodaje da se prije operacije sjeća samo zvuka sirene Hitne pomoći, mučnine i bola.
„Kod Živana je urađena komplikovana operacija multifragmentalne frakture prednjeg zida frontalnih sinusa, nosnih kostiju i etmoida i gornjeg zida orbite. Radi se o veoma komplikovanim povredama u ORL i maksilofacijalnoj hirurgiji zbog čega smo ranije takve pacijente slali u ustanove tercijarnog nivoa. Sada smo prvi put uradili osteosintezu prednjih zidova frontalnih sinusa sa titanijumskim pločama i mrežom i rekonstrukciju etmoida i gornjeg zida orbita. U pitanju je zadesna povreda, ali ono što je značajno jeste da nije bilo endokranijalnog krvarenja, tako da smo ovakvu povredu bez saradnje neurohirurga mogli da završimo u našoj ustanovi Operacija je uspješno završena, a postoperativni tok teče uredno bez komplikacija, čime smo vrlo zadovoljni“, objasnila je dr Nada Savić, načelnica Odjeljenja za ORL.
U operativnom timu na čelu sa dr Nadom Savić, učestovali su maksilofacijalni hirurg prim.dr Tomo Kovačević i dr Cvijetin Lukić, specijalista otorinolaringologije uz ansteziološki tim koji je vodila anesteziolog dr Slađana Stevanović, anestetičar Dejan Pantić i instrumentar Ilija Avram.
 
 
 
 
 
 
 
Прикажи статистику и рекламе
Повећај видљивост објаве
 
Све реакције:
88