Vijesti

ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI ZA ŽENE SA INVALIDITETOM

Objavljeno 06.04.2024.
News cover image

U susret Svjetskom danu zdravlja 7-og aprila, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” I Udruženje “Diabeta” organizovali su preventivnu akciju u Udruženju žena sa invaliditetom “Impuls” iz Bijeljine. U okviru akcije održano je edukativno predavanje na temu “Prevencijom do zdravlja” i obavljeni su preventivni pregledi članica Udruženja.

Pomoćnik direktora bijeljinske bolnice dr Daliborka Spasojević, specijalista interne medicine I subspecijalista reumatologije izjavila jej da su preventivni pregledi jako značajni za pravovremeno otkrivanje bolesti i započinjanje terapije jer su terapijski efekti tada svakako i bolji i manje su komplikacije.
Menadžment JZU Bolnica „Sveti Vračevi” na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem i mi zaposleni vrlo rado se odazivamo na preventivne preglede i tome dajemo veliki akcenat, naglasila je dr Spasojević.
Predsjednica Udruženja “Diabeta” Sandra Milošević istakla je da su do sada u više gradova BiH obavili oko 10 000 preventivnih pregleda građana i kod više od 20% otkrili povišene vrijednosti šećera u krvi i krvnog pritiska. Ona je izrazila zadovoljstvo uspjehom današnje akcije koja je sprovedena uz podršku rukovodstva bijeljinske bolnice.
Prošle godine smo 14. novembra otvorili Dijabetološko savjetovalište i kroz to savjetovalište pružamo mnogo usluga. Ne radimo samo sa osobama koje boluju od dijabetesa, već sve vrste pregleda, edukacija, podijele aparata za mjerenje šećera u krvi, propagandnog materijala. a sve u cilju da probudimo svijest o očuvanju zdravlja, istakla je Milošević.
Žene sa invaliditetom su osobe koje uglavnom vode računa o osnovnom oboljenju ali zanemarijući druge faktore koji nose rizik njihovog zdravlja. Njihov odlazak kod ljekara za preglede zahtijeva veću organizaciju, prevoz, zakazivanja kao i druga propratna sredstva. Nisu ni svjesne nekih slabosti i potrebe za očuvanjem opšteg zdravlja u odnosu na onu osnovnu bolest. Mislim da su neke od njih danas prvi put obavile pregled krvnog pritiska, mjerenja šećera u krvi, senzibiliteta krvnih sudova i na neki način ako se dobije informacija sigurno će ići u tom
pravcu da čuvaju zdravlje. Ovo je prva aktivnost ali ne i posljednja, rekla je izvršna direktorica Udruženja žena sa invaliditetom “IMPULS” Tanja Milinković i izrazila veliku zahvalnost posjeti Udruženju uz poruku da su njihova vrata uvijek otvorena za bilo kakvu vrstu edukativnih predavanja ili pregleda ljekara specijalista iz JZU Bolnice “Sveti Vračevi”.