Vijesti

OPERATIVNI KARDIOLOŠKI TIM IZVEO JEDNU OD NAJTEŽIH INTERVENCIJA U ELEKTROSTIMULACIJI

Objavljeno 16.09.2022.
News cover image

Pacijentu je sa dugogodišnjim elektrostimulatorom bilo je neophodno hitno vađenje elektrode kardioverterdefibrilatora zbog infektivnog endokarditisa na elektrodi koja je implantirana 2011. godine.

U angio sali bijeljinske bolnice izveden je veoma složen kardiološki zahvat koji se obavlja samo u velikim kardiohirirškim centrima.
“Pacijentu je sa dugogodišnjim elektrostimulatorom bilo je neophodno hitno vađenje elektrode kardioverterdefibrilatora zbog infektivnog endokarditisa na elektrodi koja je implantirana 2011. godine. Ovakve intervencije se rade samo u velikim centrima, obično kardiohirirškim centrima koja imaju dobru vaskularnu hirirgiju, jer su prilikom intervencije moguća iskrvarenja i letalan ishod. Mi smo za ovu operaciju imali podršku kardiohiriga prof. dr Svetozara Putnika, iz KCS, koju nam je obezbijedio naš menadžer prof. dr Zlatko Maksimović. Najvažnije je da se pacijent osjeća dobro da je izašao iz životne opasnosti”, rekao je prof. Angelkov, koji je bio na čelu kardiološkog tima.
- Dugo sam se liječio u većim zdravstvenim centrima, ali konačno izliječenje sam dobio kod kuće, ovdje u bijeljinskoj bolnici, počinje svoju priču šezdesetdvogodišnji Mirko Banjičić, pacijent iz BiIjeljine kojem je nedavno urađena kompleksna operacija u angio sali od čijeg ishoda mu je život zavisio. Imao sam utisak da me u drugim ustanovama izbjegavaju, jer je operacija bila veoma rizična. Kada sam nakon više mjesečnog liječenja u Banjaluci i Beogradu konačno obratio za pomoć u bijeljinsku bolnicu, dr Aleksandar Janjičić mi je odmah rekao da je razlog svih mojih problema infekcija elektrode koju nosim već godinama zbog elektrostimulacije srca, i da je neophodno njeno vađenje. Život mi je visio o koncu zbog prijetećeg širenja septičkog žarišta. Uz sav rizik prof. dr Lazar Angelkov je pristao da me operiše i hvala mu. Veliko hvala direktoru prof. dr Zlatku Maksimoviću koji je obezbijedio stručnjake iz Beograda da budu prisutni tokom operacije, ukoliko nešto krene po zlu. Na sve su mislili. Nisam ni znao koliko je njihov posao težak. Svaki dan u ovoj ustanovi se spase nekoliko života. Vidio sam sve tokom boravka ovdje koliko se bore za pacijente. To je za svaku pohvalu. I ne samo to, hrana je kao u hotelu, sve je čisti uredno. Bijeljina ima bolnicu kojom se se može ponositi”, kroz osmijeh nam priča naš zadovoljni pacijent koji kaže kada ode kući svima će pričati kakva pozitivna iskustva nosi iz bijeljinske bolnice.
“Zadovoljstvo je biti na čelu ovakve ustanove koja ima ovakve ljekare. Odsjek kardiologije je jedno od najboljih na Odjeljenju za internističke grane i ja ću dati sve od sebe da nastavimo da je unapređujemo, ali i ostala odjeljenja. I najavljujem da ćemo uskoro imati novine u na hirurgiji, i na drugim odeljenjima, jer zdravlje nema cijenu”, rekao je prvi čovjek Bolnice “Sveti vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović.