Vijesti

Одржано стручно предавање “ТУБЕРКУЛОЗА, стара и нова болест”

Objavljeno 14.09.2024.
News cover image

У сусрет “Недјељи борбе против туберкулозе” која се сваке године одржава од 14 – 21. септембра синоћ је у Народној библиотеци “Филип Вишњић” одржано предавање под називом “Туберкулоза, стара и нова болест”. Предавање је одржала регионални координатор за туберкулозу прим. др Слађана Трифковић, начелник Одјељења за пулмологију у ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина.

Обиљежавање ове седмице одржава се с циљем подизања свијести становништва о значају превенције и правовременог лијечења.

Прим др Трифковић истакла је да је болест и даље присутна, болест која је позната вијековима али је њено лијечење почело тек од 1963. године.

Туберкулоза је у 16. и 17. вијеку лијечена у санаторијумима. Тада су болесници излагани свјежем ваздуху и сунцу и само су на тај начин лијечени а сада имамо савремене терапијске режиме. Међутим, и после 60 година од потпуних терапијских режима за туберкулозу она је још увијек присутна и није искорењена.

Прим. др Трифковић је навела да постоје облици туберкулозе као што је мултирезистентна туберкулоза, који су тешко изљечиви и нажалост некада и неизљечиви. Бацил туберкулозе се одржава годинама, кроз вијекове, захваљујући својој способности да се у латентном стању преноси са домаћина генерацијама.

-         На срећу, ми немамо мултирезистентних облика туберкулозе и у задњих десетак година спадамо у државе са мањом инциденцом оболевања од ове болести. Међутим, латентна туберкулоза је присутна међу нама и морамо стално да се боримо. Превенцијом, благовременим откривањем болести, адекватним лечењем, тежимо ка томе да се број оболелих од туберкулозе смањи и да се некада можда чак и искорени, појаснила је др Трифковић и додала да се свако од нас на било ком мјесту и у било које вријеме може инфицирати бацилом туберкулозе уколико дође у контакт са обољелом особом. Обољевају само они имају ослобљен имунитет.

Дакле, одржавајући наш имунитет на задовољавајућем нивоу значи бити здрав, водити здрав начин живота да би се могли одбранити од туберкулозе. И уколико дође до обољевања да се благовремено уочи и лечи, закључила је др Трифковић.

Симптоми туберкулозе нису карактеристични И специфични. Слични су свакој респираторној болести. Врло је важно истаћи да сваки кашаљ који траје дуже од три недеље захтијева преглед љекара и РТГ снимак грудног коша, односно снимак плућа.

Предавање је одржано у сарадњи са Градском библиотеком са којом бијељинска Болница има дугогодишњу сарадњу у организацији стручних предавања из разних медицинских тема.