Vijesti

Обиљежена крсна слава св. Козма и Дамјан: БОЛНИЦА У БИЈЕЉИНИ ЗНАЧАЈАН ДИО ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Objavljeno 14.11.2023.
News cover image

Бијељинска Болница „Свети Врачеви“ обиљежила је данас, 14. новембра, крсну славу „Свете Врачеве - Козму и Дамјана“. Поводом славе је служена литургија у храму Светих апостола Петра и Павла, а свечани чин ломљења славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ зворничко-тузлански господин Фотије са свештенством епархије, директором бијељинске болнице проф. др Златком Максимовићем и кумом славе Марком Михајловићем, директором ЗЕДП „Електро-Бијељина“ .

У својој бесједи владика Фотије је истакао значај који су свети Козма и Дамјан имали у оквиру и Цркве и медицинске науке, те да Црква никада не презире и не одбацује науку, него је надограђује.
Због спријечености да присуствује данашњој слави бијељинске болнице честитку је упутио Милорад Додик предсједник Републике Српске.
"Свети врачи Козма и Дамјан, заштитници здравља и љекара, дословно се оживљавају кроз ваше посвећено и професионално дјеловање, чиме је бијељинска Болница постала значајан дио здравстеног система Републике Српске", поручио је између осталог Додик.
Проф. др Златко Максимовић, истакао је да је данашњи дан прилика да се представе постигнути резултати између двије славе, али не хвале ради, него да би се резимирали и направили планове за наредни период. Он је подсјетио да ове године се биљеже три године 24 часовног рада ангио сале и најавио даља улагања у њен рад.
„У току је инсталирање 3Д мапинг система и са том опремом наша ангио сала ће имати све што имају свјетски центри , односно, моћи ћемо да радимо све процедуре везано за електрофизиологију. У наредним мјесецима завршавамо још једну ангио салу и то је инвестиција која кошта 3 милиона марака", рекао је Максимовић. Он је навео да је напредак постигнут и у области хирургије и издвојио лапараскопију и васкуларну хирургију.
„Поред тога што се раде све процедуре из васкуларне хирургије које се раде у нашој држави, до краја ове године у бијељинској болници почињемо са радом интервенције на каротидним артеријама, уградњом стента, без реза. Ове године смо набавили и нови савремени артроскоп, чија је цијена 350 хиљада КМ. Тиме смо омогућили квалитетнији рад у ортопедији“, рекао је директор Болнице. Он је навео да су успјеси постигнути и у офталмологији и ОРЛ и МФ хирургији.
„Имали уговор да употријебимо 2000 сочива за три године, а ми смо то урадили за годину и по и добили смо беспалтно апарат који вриједи 100 хиљада евра. Тиме болница Бијељина превазилази своје оквире. Имамо пацијенте из цијеле Републике Српске и сусједних земаља и ми морамо улагати у опрему и кадар како бисмо учинили све да нашим корисницима омогућимо најквалитетнију здратвсену услугу“, рекао је први човјек бијељинске болнице.
Проф. др Небојша Тасић, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње у Београду, истакао је да је болница Бијељина под руководством професора Максимовића за врло кратко вријеме постигла невјероватне стручне и научне резултате.
"Све оно што здравствени радници на територији Балкана раде се може практично подвести под појам безсребреници јер заиста се трудимо да пружимо нашем становништву максимално могућу здравствену његу наравно а знамо под околностима економским у цијелом регион не само за Републику Српску и Србију у којима је тешко радити али заиста су руководства Републике Српске и Србије а и осталих земаља успели с једне стране да подигну ниво здравствене услуге кроз квалитетне зграде, квалитетне дијагностичка и терапеутска средства и програме. Наравно, битно је да то прати задовољство здравствених радника, и мислим да је управо професор Максимовић успео да у том делу апсолутно максимално задовољи потребе здравствених радника и становништва Семберије и Бијељине. Ја му на томе искрено честитам, рекао је проф. др Тасић.
Прим. др Милан Латиновић, у име министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и министра др Алена Шеранића, честитао је славу запосленима у Болници, којих је више од 700, те пожелио да и убудуће грађани добијају добре здравствене услуге и да се здравствени радници брину о томе на најбољи начин.
Са новим менаџментом уведен је лијеп обичај у бијељинској болници, да се прогласи и награди „радник године“ гласањем свих запослених. Ове године прим. др Драган Живановић, специјалиста урологије је већином гласова проглашен радником године и добио новчану награду у износу од 1000 КМ. Др Живановић је запослен у бијељинској болници од 1992. године.