Vijesti

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОМЛАДИНЕ ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДИМА СПОРТИСТА

Objavljeno 12.08.2024.
News cover image

Поводом Међународног дана омладине, ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" у Бијељини ове седмице организује превентивне прегледе у неколико спортских клубова. Први у низу превентивних прегледа спортиста обављени су данас у Фудбалском клубу "Радник", а спортисте је обишао и прим. др Микајло Лазић, в.д. директора болнице.

Око 25 фудбалера имало је прилику да у ФК „Радник“ обаве основне дијагностичке прегледе укључујући мјерење крвног притиска, провјеру срчаних функција и крвног притиска, као и лабораторијске анализе крви. 

Како је истакао др Лазић, прегледи су организовани за младе фудбалере с циљем да се промовише значај редовних здравствених контрола у спорту.

„ Све особе које се баве спортским активностима треба да имају превентивне прегледе, а за спортисте то је и обавезна мјера како би се предуприједиле нежељене реакције. Ми смо поносни на наше акције, јер редовно пратимо свјетска дешавања и у оквиру тога организујемо превентивне прегледе. Подсјетићу на недавно одржане скрининге трбушне аорте гдје је један живот спашен управо захваљујући томе што је на вријеме откривено проширење аорте и тај пацијент ће бити оперисан“, рекао је др Лазић.

Слободан Ђорђић, секретар ФК „Радник“ је рекао да овај клуб води рачуна о здрављу својих спортиста и да у томе имају дугогодишњу подршку бијељинске болнице.

„Када кажемо “у здравом тијелу здрав дух” онда то и мислимо, прије свега на здравље наших младих спортиста, наше дјеце, а ту нам у великој мјери помаже Болница “Свети Врачеви”. Овим путем изражавамо велику захвалност директору Микајлу Лазићу и медицинском особљу које је овдје на Градском стадиону у Бијељини данас обавило систематске прегледе“, рекао је овај истакнути спортски радник.

Превентивни прегледи настављају се током ове седмице, па ће тако у уторак, 13. августа медицински тим из бијељинске болнице обавити прегледе у Дворовима у ФК“ Пролетер“ и у петак, 16. августа у Дјечијем клубу „Soccer Kids “.