Vijesti

МИНИСТАР ШЕРАНИЋ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ

Objavljeno 19.09.2024.
News cover image

ШЕРАНИЋ: „Кардиологија у бијељинској болници постиже максимум“

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, др Ален Шеранић, данас је посјетио ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ у Бијељини, гдје је одржао радни састанак са руководством и колегијумом наше здравствене установе.
На прес конференцији, која је одржана након састанка, министар је рекао да га радује чињеница да Болница у Бијељини наставља са унапређењем електрофизиологије и најавио нову кардиолошку процедуру која ће се увести у нашој установи.
„Болница у Бијељини наставља са унапређењем кардиолошких услуга и у плану је развој једне нове процедуре такозване пулс филд (pulse field ablation) процедуре везане за електрофизиологију срца што ће мислим бити прва таква врста услуге која ће се радити, не само у Републици Српској, него и у Босни и Херцеговини. Болница Бијељина је у пуном капацитету искористила могућност Владе Републике Српске да се развија у једном сегменту и изабрали су кардиологију и управо на том пољу се постиже максимум“, изјавио је министар Шеранић.
Шеранић је рекао да је током састанака разговарано и о хирургији, будући да ће у оквиру специјализација које су у току или ће бити завршене ове или наредне године стасати 10 хирурга из различитих области.
"Видјећемо како помоћи тим младим људима да њихово знање и вјештине дођу до пуног изражаја", додао је Шеранић.
Министар Шеранић је похвалио сарадњу Болнице и Дома здравља у Бијељини и истакао да је она веома важна за ефикасно функционисање здравственог система на примарном и секундарном нивоу.
„Систем здравства је један организам и свако мора да испуни своју улогу и оствари свој циљ да би онај други опет могао даље да настави да ради, да би тај организам био у добром и здравом стању“, нагласио је он.
Министар је додао да је врло важан сегмент у здравству валоризација сестринске професије те најавио да ће у Бањалуци 25-ог септембра бити одржана промоција регистра медицинских сестара да се прати квалитет и гдје је потребно усавршавање.
Одговарајући на питања новинара министар је рекао да је сваки директор у овој здравственој установи дао свој допринос, истакавши да је подршка министарства сваком именованом директору неупитна.
В.д. директора болнице, прим. др Микајло Лазић, захвалио се министру на посјети и истакао значај договора постигнутих током састанка.
„Посјета министра имала је радни карактер, током које смо размотрили наша искуства, представили достигнућа болнице, као и будуће планове за унапређење квалитета рада и проширење услуга. Састанак је био веома конструктиван, са конкретним приједлозима за даљу сарадњу и развој болнице, како бисмо подигли задовољство наших пацијената на још виши ниво “, изјавио је др Лазић.
Одговарајући на медијска питања др Лазић је рекао да су реорганизацијом смањене листе чекања.
"Морам да похвалим кардиологију која је смањила чекања, па први преглед можете да обавите за седам дана, немамо листе чекања, наравно не бирајући доктора. Хируршке гране нису никад ни имале листе чекања, друге гране су у толерантним границама", навео је Лазић.
Он је указао да је једини проблем, али је и ту постигнуто смањење, тамо гдје нема довољно љекара специјалиста, наводећи случај са дерматовенерологијом, гдје један човјек обавља и по 50 прегледа дневно.
„Захваљујем нашим колегама начелницима, јер без њиховог доприноса овај напредак не би био могућ“, рекао је др Лазић.