Vijesti

ЉЕКАРИ БИЈЕЉИНСКЕ БОЛНИЦЕ НА ПАНЕЛУ ЗА ТРУДНИЦЕ

Objavljeno 12.09.2024.
News cover image

У препуној сали хотела "Дрина" у Бијељини, јуче је одржан је панел за труднице у организацији бањалучке Школе за труднице "Радосница", на којем су учествовали љекари из Болнице „Свети Врачеви“.

Овај традиционални догађај, који се редовно одржава широм Босне и Херцеговине, има за циљ подизање свијести о важности психофизичке припреме за трудноћу, порођај и родитељство. В. д. директора бијељинске болнице, прим. др Микајло Лазић, захвалио се организаторима на позиву и посебно истакао задовољство великим одзивом трудница.

„Драго ми је што вас видим у овако великом броју. Ваша заинтересованост за овакве панеле потврђује важност наше мисије да унаприједимо бригу о трудницама и младим родитељима,“ изјавио је др Лазић, специјалиста педијатрије и познати дјечији хирург. У уводном обраћању др Лазић је представио породилиште у бијељинској болници и нагласио да је болница у Бијељини акредитована као “Болница, пријатељ беба”.

“Посебан акценат у нашем породилишту стављен је на промовисање дојења, што се показало успјешним кроз примјену пројекта "10 корака до успјешног дојења", који је значајно повећао број мајки које практикују дојење” истакао је др Лазић.

Прим. др Ружица Боровић, начелница Одјељења педијатрије и супспецијалиста кардиологије, у свом предавању говорила је о првим данима живота новорођенчета. “Рођење дјетета је најјача успомена која остаје урезана у сјећање сваке жене. Важно је да уживате у свом родитељству и не дозволите да било шта засјени тај посебан дан,” поручила је она.

Предавање прим. др Миливоја Пелемиша, начелника Одјељења за гинекологију и акушерство, било је посвећено предностима природног порођаја у односу на царски рез.

“Природни порођај је најздравији избор за жену, док се царски рез треба радити само из медицински оправданих разлога, а не како би се избјегли болови,” изјавио је др Пелемиш, наглашавајући да о овој теми често разговара с будућим мајкама.

Организатори панела истичу да сваке године расте интересовање трудница за овај догађај.

“Ово је прилика да труднице добију информације од водећих стручњака из различитих области. Панели су постали препознатљиви по својој интерактивности, што омогућава да труднице у опуштеној атмосфери поставе сва питања која их интересују,” изјавила је Влатка Бојанић из Школе за труднице “Радосница”.

Поред стручних предавања, за труднице је организована наградна игра са вриједним поклонима спонзора, чиме је овај догађај додатно обогаћен.