Vijesti

Kako visoke temperature utiču na organizam

Objavljeno 14.07.2023.
News cover image

Organizam čovjeka podložan je uticaju vremenskih prilika. Dio smo prirode i sve što se dešava oko nas pa tako i vremenske prilike povoljno ili nepovoljno utiču na naše zdravlje. Tokom naglih promjena potrebno je više voditi računa o zdravlju. Sve promjene vremena u smislu promjene temperature, vlažnosti vazduha, atmosferskog pritiska svakako utiču i na organizam čovjeka. Najviše na hronične bolesnike, kardiovaskularne prije svega, zatim pacijente sa plućnim bolestima prvenstveno astmom, osobe sa dijabetesom, reumatološki pacijenti. Takođe, utiču i na zdravu populaciju djece, trudnica i starijih osoba, rekla je dr Biljana Radulović specijalista interne medicine.

Dr Radulović ističe da vremenske promjene i visoke temperature utiču na krvne sudove koji se u tim situacijama šire a to dovodi do pada krvnog pritiska koji izaziva nesvjesticu, vrtoglavicu, pospanost, umor…

-Prelazak sa visokih temperatura na niže ili niske takođe djeluje na krvne sudove koji iz stanja proširenosti se skupljaju, što opet dovodi do skoka krvnog pritiska.

Premor i nepravilno disanje su samo neke od tegoba koje se javljaju pri promjeni vremena.

-        Ove tegobe posebno su izražene kod hroničnih bolesnika kod kojih je zbog dugotrajne bolesti došlo do promjene na krvnim sudovima. Kod ovih pacijenata krvni sudovi su zbog kalcifikacije ili visokog holesterola izgubili elastičnost  i sposobnost da se adekvatno i brzo prilagode svim temperaturnim promjenama, kaže dr Radulović.

SAVJETI

-         - Hronični bolesnici da uzimaju redovno propisanu terapiju;

-         - Ishrana da bude lagana sa što više voća i povrća;

-         - Kontinuirano hidrirati organizam;

-         - Nositi laganu odjeću (poželjno da je od prirodnih materijala, kao što je pamuk ili lan);

-         - Izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana ukoliko je to moguće, od 11 do 17 časova. Ukoliko je to neophodno, koristiti zaštitu kao što su šeširi, sunčane naočare…

-         - Stil života prilagoditi vremenskim uslovima;

Pravilna ishrana je vrlo bitna te unošenje dosta vitamina i minerala, kako bi se organizam lakše izborio sa velikim vrućinama. Često mlađe osobe misle da na njih ove promjene ne mogu da utiču – u čemu griješe. Nagle promjene vremena utiču na sve pa često i mladi traže medicinsku pomoć zbog pojave vrtoglavice i premora u ovom periodu.

Fizička aktivnost je svakako poželjna za zdravlje generalno. U periodima kada su visoke temperature najbolje je rasporediti fizičku aktivnost u jutarnjim ili popodnevnim i večernjim satima kako ne bi došlo do pretjeranog opterećenja organizma, savjet je dr Radulović.