Vijesti

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” obilježila Ljubičasti dan – 26. mart Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

Objavljeno 26.03.2023.
News cover image

Edukativnim predavanjem i podjelom promotivnog materijala JZU Bolnica “Sveti Vračevi” i Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine obilježili su ovaj značajan datum – Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije.

Šef Odjeljenja za neurologiju, dr Aleksandar Jovičić neurolog, održao je predavanje na kojem je prenijeo svim zainteresovanim srednjoškolcima, budućim zdravstvenim radnicima, svoja iskustva i znanja o epilepsiji, toku liječenja i načinu na koji se održava kontakt sa pacijentima oboljelim od epilepsije.

„Prošle godine smo u bolnici imali razgovor sa tri mlade uspješne osobe oboljele od epilepsije a ove godine u dogovoru sa menadžmentom naše zdravstvene ustanove i upravom škole odlučili smo se da održimo edukativno interaktivno predavanje i podijelimo promotivni material koji je bijeljinska bolnica izradila povodom ovog značajnog datuma u kojem smo objasnili šta je epilepsija i kako pomoći osobi koja ima epi napad. Epilepsija je bolest stara koliko i čovječanstvo. Prvi opis epilepsije imao je Hipokrat, Sokrat, Napoleon, Luis Kerol, mnogi veliki umovi su imali epilepsiju… To je bolest iznenadnog gubitka svijesti i jedna je od najčešćih hroničnih neuroloških bolesti. Nažalost, danas je veoma mali broj ljudi upoznat sa epilepsijom, a najbitnije je pružiti adekvatnu pomoć osobi prilikom napada. Stare metode poput guranja ključeva, prstiju u usta, poluge, lomljenja zuba, vađenja jezika – nisu adekvatne“, rekao je dr Jovičić.

Prema riječima dr Jovičića, iako ne postoje tačni podaci, pretpostavlja se da u BiH oko 40.000 osoba boluje od epilepsije. 

Učenica završnog razreda Poljoprivredne i medicinske škole, Andreana Cvijetinović, medicinski tehničar, navela je da su prije godinu dana, ona i njeni drugari, saznali su da u njihovom razredu imaju drugaricu koja boluje od epilepsije, kojoj pružaju podršku u svakom momentu kada je to potrebno.

„Zahvaljujući našim profesorima koji su nas uveli u medicinu, znamo kakva je to dijagnoza i  kakva je simptomatologija. Međutim, nismo imali susret sa epileptičnim napadom, ali ukoliko se desi takva situacija, znaćemo kako da postupamo“, rekla je Cvijetinović, te dodala da ne treba na bilo koji način omalovažavati osobe koje boluju od epilepsije, jer oni nisu drugačiji od nas.

„Trebamo poštovati dijagnozu, jer je oni nisu birali“, zaključila je Cvijetinović.

Kako postupiti u slučaju epileptičnog napada?

Čim napad počne, treba pogledati na sat i mjeriti njegovo trajanje. Većina napada završi za dvije do tri minute i tada nije uvijek potrebno zvati ljekara. Ako je riječ o dužem napadu ili se ponavljaju, nužna je hitna ljekarska intervencija.

Pogrešno je vjerovanje da se stavljanjem predmeta (metala) u ruke ili u usta može spriječiti povreda jezika, zubi ili obraza. Ne treba ni pokušavati stavljati prste u usta, jer takvi pokušaji mogu dovesti do povrede prstiju ili gušenja.

Da bi se spriječile tjelesne povrede, posebno glave, to se najbolje može postići tako što se pod glavu stavi jastuk. Ako to nije moguće, može se staviti bilo kakav mekani predmet, poput zamotanog dijela odjeće ili ruka.

Osobu koja ima napad, postavite u bočni položaj. U ovom položaju bolje se može održati prohodnost disajnih puteva i manja je opasnost da nešto od sadržaja usne šupljine dospije do larinksa ili dublje prema plućima.