Vijesti

Iskustva Danijele Todorović godinu dana nakon „sleeve“ gastrektomije: OPERACIJA MI JE PROMIJENILA ŽIVOT

Objavljeno 29.02.2024.
News cover image

Nakon što je prošlo godinu dana od operacije "sleeve" gastrektomije, Danijela Todorović iz Gornjeg Zabrđa kod Ugljevika, podijelila je svoja iskustva, ističući kako joj je ova operacija promijenila život.

"Dugo godina sam patila od gojaznosti. Pokušavala sam raznim dijetama da se izborim sa viškom kilograma, ali su se oni uvijek vraćali u još većem obimu", započinje svoju priču Danijela. "U trudnoći sam imala 120 kg, što me je dovelo do carskog reza. Teško sam se kretala, loše sam spavala i gotovo stalno osjećala umor. Zbog prekomjerne težine, čak mi je pukla vena na nozi. Zbog tog problema sam primljena u bijeljinsku bolnicu gdje sam upoznala dr Milana Todorovića."

Dr Todorović je predložio operaciju želuca kao rješenje za Danijelinu gojaznost. "U početku sam osjećala strah od takve operacije, ali dr Todorović mi je objasnio cijeli proces liječenja i uvjerio me da će operaciju voditi stručnjak iz Beograda, dr Ognjan Skrobić. Odlučila sam da se podvrgnem operaciji želuca", nastavlja Danijela.

Operacija je prošla uspješno, a oporavak je tekao uz redovne kontrole kod dr Todorovića. "Imala sam veliko povjerenje u njega i cijeli tim. Nakon operacije sam se pridržavala posebnog režima ishrane, a uz savjete nutricionista iz Centra "Struktura" iz Beograda, postepeno sam uvodila čvrstu hranu. Izgubila sam ukupno 50 kg i osjećam se sjajno", kaže Danijela s osmijehom.

Savjetuje svima koji se bore sa gojaznošću da ozbiljno shvate svoje zdravlje i potraže pomoć ljekara na vrijeme. "Svakome ko se odluči na ovaj korak, rado ću ispričati svoja iskustva", poručuje Danijela.

Dr Milan Todorović ističe važnost barijatrijske hirurgije u suzbijanju gojaznosti, kao i spremnost tima bijeljinske bolnice.

"Važno je istaći da smo komletnu pripremu za “sleeve” gastrektomiju obavili u našoj ustanovi, kao i da je anestezija bila na visini zadatka. Inače, kriterijum za operaciju "sleeve" gastrektomija jeste body mass index preko 40. Gojaznost je često povezana s drugim bolestima, te je hirurško liječenje posljednja opcija. Zadovoljstvo nam je što nastavljamo razvoj barijatrijske hirurgije u bijeljinskoj bolnici", zaključuje dr Todorović.

Podsjećamo, u Bolnici „Sveti Vračevi“ u Bijeljini 21.03.2023. godine uspješno je izvedena prva laparoskopska operacija smanjenja želuca u Republici Srpskoj, kod četrdesetogodišnje pacijentkinje, sa 175 kg tjelesne mase. Operaciju su izveli doc. dr Ognjan Skrobić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije i dr Milan Todorović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane bijeljinske bolnice.