Vijesti

INKONTINENCIJA - BOLEST KOJU NE TREBA IGNORISATI

Objavljeno 24.09.2024.
News cover image

Поводом Европске уролошке седмице, у бијељинској Народној библиотеци „Филип Вишњић“ одржано је предавање на тему „Инконтиненција је обољење, а не стигма“, у организацији библиотеке и ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина.

Предавање је одржао др Љубинко Петковић, уролог и шеф Одсјека за урологију у бијељинској болници. Др Петковић је истакао да су уролошке инконтиненције биле једна од главних тема на самиту уролога Европе у новембру прошле године у Бриселу.

„Уочено је да овај проблем расте у свим земљама Европе, укључујући и нас, и то не само у здравственом смислу већ и у економском. Европско удружење уролога објавило је документ „Брзо дјеловање“, који је упућен и политичким лидерима Европе, како би нове смјернице у планирању здравствене заштите у области инконтиненције постале приоритет. Подаци показују да између 45 и 50 посто Европљана једном у животу искуси проблем невољног отицања урина“, рекао је др Петковић.

Такође, указао је на значајан пораст трошкова лијечења ове болести. Према пројекцијама Европске асоцијације уролога, до 2030. године ови трошкови ће достићи 650 милијарди евра. Уринарна инконтиненција, према дефиницији Међународног друштва за континенцију, представља невољно отицање урина и може бити привремена или стална, а узроци могу бити неурогени или ненеурогени.

„Ово је код нас и даље озбиљан медицински, али и психолошки и социјални проблем, јер значајно утиче на квалитет живота пацијената“, додао је др Петковић.

Указао је да у нашем друштву још увек постоји стигма када је ријеч о уролошким обољењима, посебно инконтиненцији.

„Пацијенти се плаше да ће се осјетити мирис урина ако носе улошке или пелене, а често мисле да је ово нормалан процес старења и због срамоте одлажу разговор са љекаром. Ипак, успјех лијечења зависи од правовременог дијагностиковања и почетка терапије. Важно је јавити се љекару већ при првим знацима проблема како би се утврдило да ли је у питању привремена инконтиненција, упала, нека озбиљнија болест или неуролошко обољење“, објаснио је др Петковић.

Предавање је било намијењено грађанима, који су својим присуством и питањима показали велико интересовање за ову значајну тему.